Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, December 31, 2008

Sudahkah Anda Membayar Zakat?


aku hampir2 terlupa nak bayar zakat pendapatan tahun ni...mmg plan nak bayar online...pagi tadi dok sibuk buat kerja sampai hampir terlupa...nasib baik aku masuk blog bro knizam ...tq bro sbb ingatkan :)

tahun ni mcm dulu gak aku bayar online jek...senang...nasib baik ada kemudahan ni...barulah user friendly orang cakap...ahahaha...tp memang senang utk org yg ala2 bz mcm aku ni + tade kenderaan nak pegi pusat zakat tu...so lagi senang bayar online + skrg ni kalkulator online pun dah disediakan..cuba cek website LZS atau MAIWP ...semudah ABC jek nak kira zakat ni...tapi dulu aku tersilap plak gi tolak bayaran takaful ikhlas aku...padahal takaful ikhlas tak tolong bayarkan zakat utk ahli...huhu...so tahun ni aku tambah la bayaran tu lam income aku...aci tak?huhu...

tapi rasanya tahun dpn nak buat potongan gaji la...masak jugak kalau bayar lamsam...kalau tolak gaji bln2 tu kurang sikit rasa...tapi akhir tahun nak kena kira semula la sbb maybe ada naik gaji ke...dapat bonus ke...lagipun bila kita bayar zakat thru gaji...boleh la kita tolak PCB terus...selamat duit...takyah la nak claim lagi kat LHDN...tak gitu?hehe...

so kawan2 sekalian...marilah kita menunaikan rukun Islam ke 4 ni...semoga harta kita diberkati Allah...aminnnn...

Thursday, December 18, 2008

Girls Outing I

walaupun dah outdated..aku tetap nak update...muahahah...


photos: credit to ona


sebelum pergi kenduri pah kat dewan MBSA...xtvt kitaorg adalah jogging kat central park setia alam...walaupun mlm sebelum tu tak cukup tido...tapi aku gagahkan diri jugak utk bgn...ona ckp sblm gosok gigi minum air masak so mata akan jadi segar...aku pun ikut la + mmg dahaga pun...tapi aku tak rasa pun apa2 perbezaan...ahahaha...:P


setia alam ni mmg favourite township aku...aku suka suasana kat sini...rumah pun cantik2...berangan jugak nak beli tapi fikir jauh sgt aku kuburkan je hasrat tu...huhu...dapat jogging kat central park pun jadi la...actually bkn jogging pun...dok bergambar je + melompat...haha...aku mmg dah lama nak buat aksi melompat tu...akhirnya tercapai jugak hajat...sib baik ona bawak digicam...hehe...oh baru teringat...selain tu kitaorg pun buat tarian poco2...best tapi aku ni lmbt pikap sket...hehe...kena byk practice...aini nnti ajar lagi ek :)



lepas penat bergambar + melompat kitaorg pun terus gi breakfast...ona bawak kitaorg kat yasmin kopitiam...area2 situ jugak...white coffee dia mmg sedap...kalah old town...semua mknan dia sedap...nyum2...pesal la jauh sgt yasmin kopitiam tu...kalau dekat hari2 aku lepak...huhu...


lepas bfast kitaorg singgah tesco sat beli mekap kat elianto...ahahaha...sempat lagi tu cari mekap utk dipakai masa wedding pah...pilih2 punya pilih...jln punya jln...tak sedar dah lewat rupanya...smp umah siap2 terus gi MBSA...nasib baik pengantin baru smp kat dewan...hehe...tapi tak sempat la nak ambik gambar masa pengantin sampai...

sampai2 je semua dah kebulur...mkn dulu pastu baru sibuk ambik gambar pengantin...eh sbnrnya sibuk ambik gambar ali dgn mariam...hehe...lepas sesi bergambar + solat baru la semua beransur pulang...


Online @ Nite

online mlm2...taip blog sambil dgr lagu "Aku dan Dirimu"...wahhh syahdu giler...hahahah...

dah lama tak online mlm2...teringat zaman masa dok kolej 10th dulu...dulu takde la giler blog sgt...ada tu ada tapi tak berupdate...hehe...dulu giler chatting + forum...forum tu mmg aktif giler...smp jadi moderator...hehe...+ smp join xtvt diaorg...gi PD la..gua tempurung la...majlis bukak posa...majlis raya...ahhaha...mcm2 ada...tp tu semua dah jadi kenangan...kenangan yg manis utk dikenang...hehe...

hari ni aku cuti...esok pun cuti...yahooo...best jugak skali skala berehat kat umah...+ sib baik ada internet...hehe...internet pengisi kekosongan hari2 cuti aku....dulu masa kat kolej 10th...kalau network down mmg rasa pc tu useless...ahhaahha...

VADS tak jadi go live....ya be da be du...yg jadi cuma TAB & TMIM...ok la sket...diaorg tak banyak songel...hehe...tapi dgr cerita yg tak berapa best...TM nak upgrade ke ECC 6.0...waaaaa...kalo tender dpt kat cpny aku...mmg beranak kat TM la jawabnya bak kata kak hazit...huhu...

byk menda nak update tapi malasssss...ahahaha...aku update slow2 aaa...tungguuuuuuu...

Tuesday, December 16, 2008

Harga petrol dan diesel turun 10 sen



PETALING JAYA: Petrol and diesel prices have been slashed by another 10 sen effective today.


The price of RON97 petrol is now RM1.80, while RON92 is selling at RM1.70 a litre.

The pump price of diesel is now RN1.70 a litre.



source: the star

minyak turun lagi 10 sen...harga tiket bas bila nak turun?huhu

Monday, December 15, 2008

Miqdad a.k.a Janik Jr


balik dari kenduri pah sabtu 2 minggu lepas...aku, aini & pojan singgah sat kat umah mertua mas kat kajang melawat mas & baby nya yg baru lahir...miqdad namanya (kalau tak salah aku la...hehe...)...best betul nama anak kawan2 aku ni...hehe...

miqdad ni mata colour kelabu (tapi dalam gambar tak nampak ok! kena tgk dekat2..hehe..)...giler ah...macam anak mat salleh...mas kata ikut family sblh janik...tapi mas pun ada keturunan belah2 arab sana...so ada la tu campuran gen...hehe...

dua2 mak & anak sihat...alhamdulillah...nanti bila besar boleh kawan dengan Ali & Mariam ek...hehe...

harap2 akan datang boleh buat gathering...bawak husband & anak2 pulak...hehe...oh rindunya saat2 dulu....

lepas ni kita tunggu turn pojan & pah pulak...lalallalala...

eh bila nak sampai turn aku dgn aini ni? huhuhuh...

Mariam in action!!!



*click for larger view

ni anak D & Is no. 2...Mariam namanya...nama anak diaorg mmg simple2...suka plak aku...hehe...

D ckp Mariam sama macam muka Is masa kecik...sebijik...ye la ...like father like daughter...hehe...

Mariam taknak kat aku...aku try dukung dia nangis...huhu...tapi pojan berjaya dukung Mariam...sbb Mariam confuse tgk muka D dgn Pojan...lebih kurang sama...maklum la...ex-roomate...muka pun ada iras2...haha...

tapi sabtu lepas aku berjaya dukung Mariam...pujuk2 sikit...dia tak nangis...hehe...horayyy...lama2 dia sure nak kat auntie2 ni kan?hehe...Ali pun dah mesra dgn kitaorg...dia paling suka bergambar dengan camera pojan ...boleh jadi model ni...hehe...

Ali Ridha in action



*click for larger view

Ali Ridha anak si D & Is...comel betul...bijak plak tu...perangai sama macam bapak dia...muka pun sama...haha...tp mata sama macam mata D kot...hehe...

suka betul berposing...superman la..mat rempit la...tiru gaya posmen_yg_hantar_surat_tu_la...macam2...hehe...aku rasa lagi byk gambar Ali dari gambar Pah & Yadi sanding...hehe...mmg penghibur la...boleh jadi maskot kumpulan "belake pare"(sila pronounce ikut loghat kelantan ye...hehe..) tak? haha....

Friday, December 12, 2008

Selamat Pengantin Baru Pah & Yadi!!!!


*click for larger view


jumaat lepas selamatlah pah menjadi isteri kepada yadi...semoga dapat menjalankan tanggungjawab dgn sempurna dan perkahwinan berkekalan hingga ke akhir hayat...aminnn...

doa2kanlah utk aku pulak...hehe...

pah sungguh berseri2 pada malam pernikahan...bilik tidur pun cantik...geram je aku nak landing atas katil tu...haha...

oh gambar2 ni adalah ihsan dari ona...camera aku lmbt sampai...tukang hantar sesat sampai jalan guli la...jln tamborin la...haha...dan utk cerita selanjut dan lebih detail boleh layari blog pojan dan aini ...hehe

sekali lagi tahniah diucapkan pada pah & yadi...:)

*lain2 will update later...mau balik daaaaaaa...

Thursday, December 4, 2008

Agnes Monica - Matahariku (OST Jelita)


tertutup sudah pintu, pintu hatiku
yang pernah dibuka waktu, hanya untukmu
kini kau pergi dari hidupku
ku harus relakanmu walau aku tak mau

* berjuta warna pelangi di dalam hati sejenak
luluh bergeming menjauh pergi
tak ada lagi cahaya suci semua nada
beranjak, aku terdiam sepi

** dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku
ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
tentangku yang tak mampu melakukan waktu

repeat *

dengarkanlah kau matahariku

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karna panah cinta menusuk jantungku

repeat **


download sini

Tuesday, December 2, 2008

New Comment on Blogspot

korang perasan tak comment kat blog aku ni dah lain??bkn lain apa...bila korang klik tu posting dgn comment tu dalam 1 page...hehe....

aku baru tau menda ni 2 minggu lepas kot...masa tu jln2 kat negaraku ...pastu terjumpa lak posting dari blog sembangkomputer pasal blogger punya comment yg baru...kira lebih user friendly ala2 wordpress la...

bagus la blogger dah improve comment tu...tapi aku perasan aku cam bug sikit la...kdg2 bila kita nak guna nama sama dgn kita punya google...ada error la...esp bila kita tak login lagi blogger/google kita...yg ni blogger kena improve la....errr...org blogger ni paham ke apa yg aku tulis ni?ahahahah...sendiri mau ingat la...korang kena la buat testing...takkan nak deliver kat user tanpa buat testing kot...ke nak suruh aku create problem ticket?aahahaha....

kerja vs cuti

bln ni adalah bln bz sedunia...err...kitaorg je kot bz...sbbnya VADS, TAB & TMIM confirm go live bln 1...tp functional spec tak sampai2 lagi...dah la byk interface...erkk...

disbbkan bln bz sedunia ni so PD pun dgn sukacitanya umumkan cuti freeze...so terkuburlah hasrat aku nak berhari raya haji selama seminggu a.k.a menghabiskan cuti kat kampung...tu pun sbb aku kesian kat bos aku + bertimbang rasa jugak bila memikirkan keje yg akan datang bln ni...huhu...

so terpaksa la aku membahagikan cuti2 aku tu kepada beberapa bahagian...tu pun kena standby 26hb ni...errkkk...baru nak gi cuti2 malaysia...tapi skrg musim hujan...best ke nak gi cuti2 malaysia?ada tak tpt kat malaysia ni tak hujan skrg ni?agak2 melaka hujan tak?rasa cam nak gi melaka jek...hehe...(kak ana...jom p melaka...ajak adik kak ana sekali...hehe...)

semlm aku cuti...lepak je kat rumah...ingat nak gi amcorp...tp niat dibatalkan bila tgk bilik tak berkemas lagi...nanti aini nak dtg tido buat malu je bersepah...(aini silap butakan mata bila masuk bilik aku nanti ye...hehe...)...semlm jugak tel aku kena bar...aiyak...ayah aku tak bayar lagi...nak s.o.s ayah aku pun takleh...kalau tak..boleh jugak aku guna tel ofis s.o.s ayah aku...dan semlm ramai pulak yg sms aku...sorry la kepada sesapa yg aku lmbt reply tu...tel kena bar daaa...

hari ni kerja mcm tak ada mood jek...oss note dah settle...tu senang jek...copy & paste...hehe...tp bab performance tuning ni yg aku malas sikit...leceh la...buat2...dah transport kat QAS tapi still performance tak upgrade...adusss...camna nak buat ni??tak reti dah aku...huhu...

apa aku merepek ni???
boring la...
kata bz??
malas nak buat performance tuning...
selamba jek...
ala...esok aku buat la...tak pun ptg2 sket...hehe...
ye la tu...
:P

Wednesday, November 19, 2008

Tak Bisa Memiliki - Samsons


pendek giler lirik....layannnnnnnnn...

[*]
Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

[**]
Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku

Back to [*][**]
Back to [**]

Dirimu seumur hidupku 3x

download sini

Tuesday, November 18, 2008

Ada Apa Dengan 5 Sen?


sejak kerajaan buat rounding adjustment...semua bil kita akan genap ke 5 sen yg terdekat...antara naik atau turun depends pada sen yg kat blkg tu...tak perlu aku terang...korang semua dah paham kan?hehe...

kalo tak salah aku kerajaan laksanakan mekanisme ni utk mengurangkan duit 1 sen yg dikeluarkan + nak elakkan org membazir duit 1 sen...ye la...kdg2 org buang je duit 1 sen...tp cuba korang fikir...kalo kita ada 99 sen...kena ada gak 1 sen nak cukupkan singgit...hehe...

sbnrnya aku bkn nak cerita pasal rounding mechanism ni...tapi aku nak cerita pasal cashier yg tak reti nak pulang duit 5 sen...dah byk kali aku kena...tatau la kalau korang pernah kena atau tak....

ahad lepas aku mkn kat domino's...biasa la...fast food sure ada segala mak nenek tax/caj kan?so bila dah di round up/down jadi la rmXX.65 sen...aku pun hulur la duit...lepas tu selamba je bagi balance tak cukup 5 sen...aku dah agak dah...sure tak cukup 5 sen punya...tapi aku blah je la...segan la pulak nak mintak 5 sen walaupun sbnrnya 5 sen tu hak aku....tapi bersungut jugak aku...

A: "Dia bagi balance tak cukup 5 sen la...selalu kena macam ni"

B: "Mintak la"

A: "Segan la plak...5 sen jek"

B: "Ala...duit kita...mintak je la...cuba bayangkan dia ambik 5 sen kat setiap orang...dah berapa dia dapat?"

A: (betul jugak)

A: "Kalau dia cakap tak ada?"

B: "Takpe la...kita blah je la...cakap elok2"

A: (boleh la jugak try nanti)

pastu kitaorg pergi McD pulak...tapau french fries McShaker...lepas order dah bayar terus ke tepi sbb ramai org queue lagi kat blkg...

B: "Dia bagi balance tak cukup 5 sen"

A: "Apsal tak mintak?tadi beria cakap suruh mintak"

B: "Tak perasan...tadi tak sempat nak kira"

A: "Tu la...lain kali kena bawak 5 sen la"

cuba korang bayangkan seorang cashier tak bagi 5 sen kat setiap customer...dan katakan masa dia jaga mesin cashier tu ada 100 orang customer...

100 x 5 sen = rm5

kalau sebulan dia buat kerja macam ni?

rm5 x 30 = rm150

wah...senang2 dapat side income...haha...hampeh sungguh...

korang pernah tak dengar cerita pasal pekerja bank yang ambik duit 1 sen dalam akaun customer?kita pun tak perasan 1 sen duit kita hilang...tapi bayangkan berapa orang bukak akaun dalam 1 bank?tak ke ribu2 dia akan dapat duit dengan senangnya?hehe..lu fikirlah sendiri...

sepatutnya premis2 ni kena sediakan banyak syiling 5 sen...diaorg kan tau bil diaorg kebanyakannya berakhir dengan 5 sen...

dan lagi satu masa korang mintak 5 sen kat cashier tu sbnrnya korang uji cashier ni...kalau betul dia tak ada duit 5 sen mesti dia cakap tak ada...tapi bila korang mintak...dia bagi...maknanya dia sengaja tak nak bagi korang 5 sen tu...hehe...

moral of the story...bawaklah 5 sen ke mana sahaja anda pergi...hehe...

Thursday, November 13, 2008

Air Asia...no fuel surcharge...waaa..weee...


air asia skrg tgh berentap ngan fireflyz...kali ni diaorg bg free fuel surcharge plak...aku tak ingat dulu diaorg charge fuel surcharge berapa...tp refer kat fireflyz dalam 150++...so air asia maybe dulu charge 100++...

best tu dpt free fuel surcharge...dpt la cover harga check in luggage + mkn kat lam flight...haha...walaupun perjalanan kejap je...tp nak jugak mkn kat dlm flight...padahal mahal tak hengat...haha...

teringat masa blk dari Padang dulu...mmg plan nak mkn dalam flight...sbb teringin giler nak mkn masakan Malaysia...tp nasik lemak dah abis pulak...so aku mkn maggi...baru je dpt maggi...flight dah nak mendarat...ahahah...hampeh sungguh...tak sempat aku nak mkn abis...cis..rugi duit aku...huhu...

berbalik pada free fuel surcharge ni...diaorg bagi free utk semua seat dalam Air Asia + Air Asia X....dan bermula dari 11 November onwards...11 November tu tarikh purchase tau...kalo korang purchase before 11 November tapi travel lepas 11 November...still kena fuel surcharge tu...haha..rugi la sapa2 yg dah purchase before 11 November :P

I purchased my AirAsia seats before "No Fuel Surcharge" came into effect on
11 Nov 2008. Will I get a refund for the fuel surcharge I already paid for?

A: Please refer to Q3. "No Fuel Surcharge" is only applicable to AirAsia and
AirAsia X seats purchased from 11 November 2008 onwards.

nak tau lebih lanjut leh la tgk kat website air asia

Tuesday, November 11, 2008

Secret Recipe: Buy 1 Cake Free 1 Cake...waaa..weee



alamak...lupa nak inform korang...hari ni secret recipe bg free cake...beli 1 whole cake free 1 whole cake...waaa...weee...best giler kan?

tp kat selected outlet je...thn lepas pun diaorg buat mcm ni...mmg org cerita queue pjg giler...diaorg buat ni sempena anniversary diaorg yg ke 11...

best kan...bayangkan dapat kek free harga 70++...haha...satu rumah boleh mkn...yummyyyy...

thn lepas ada ofismate aku p beratur beli..kek yg best2 semua dah abis...at last dpt cheese cake apa tah...tp sedap je...hehe...biasa la...free kan? :D

nak tgk keadaan queue thn lepas leh tgk kat blog saimatkong

Wednesday, November 5, 2008

Interview

ingatkan nak blk awal hari ni...tp bila dah ngadap internet ni sure niat nak blk awal tu tertangguh...hehe...addicted betul...kalo dulu masa belajar...kalo server down...rasa pc tu tak berguna langsung...ahahaha...mmg hampeh...

ptg ni suasana cerah pulak...alhamdulillah...senang aku nak blk...pg tadi pegi office...attend interview dgn company_partner_to_be...punya la cuak giler...tak tentu arah rasanya...nasib baik berkat doa dan nasihat kawan2 aku gagahi jua...cewahhh...ahahaha...ye la mana tak cuak...dah 3 thn aku tak pernah interview...tiba2 dah keje ni nak kena interview pulak...nervous ok!

dan yg plg best aku staff bertuah no 2...patutnya no 3...tp yg no 1 tu ngelat tiba2 lak cancel...haha...hampeh...dan no 1 pastinya bos aku...hehe...

tp alhamdulillah it went well...bila dah ada kat dlm tu ok je...borak2 biasa je...tp ada gak soalan aku jawab merapu...contohnya (setelah dialih bahasa)

"pesal suka keje consulting?"

"pesal suka travel?"

antara yg plg best...

"berapa ramai population student UM?"

"berapa byk universiti gomen kat malaysia?"

haha..yg ni aku goreng jek...bkn dia tau pon kan?ahahahaha...

alhamdulillah dah lepas "mimpi ngeri" ni...aku plg tak suka interview ok! tp pernah gak aku jumpa orang yg suka gi interview...korang suka ke?

Tuesday, November 4, 2008

AirAsia X dah setahun...dapat free seat...waaa weeee



AirAsia X dah setahun rupanya...tapi aku rasa cam dah lama je AirAsia X ni...haha...

so sapa2 nak gi Gold Coast, Hangzhou, Melbourne or Perth leh la book tiket free ni...tp tiket je la free...tax semua kena la bayar kan...skrg ni bkn senang nak dpt free je...hehe...

korang boleh book dari 4 Nov 2008 - 9 Nov 2008 dan boleh melancong dari 1 Aug 2009 - 24 Oct 2009...haha...lmbtnye nak boleh melancong...ntah apa berlaku thn dpn pun kita tatau...hehe..susah jugak ek...

sapa pernah naik AirAsia X? ok ke ek? seat sempit sama mcm AirAsia biasa ke?

Monday, November 3, 2008

Kiran bersama Fafau + FBI

pagi tadi sempat dgr hot fm...tiba2 dgr suara Kiran..aik...sudah join hot fm ka?

so betul la ura2 seblm ni ek...ingatkan gossip je...rupanya betul...

so pagi tadi ada pertandingan jawab soalan antara Kiran ngan FBI...

boleh tahan gak gandingan diaorg bertiga ni...tp tak sure plak Kiran join am krew atau slot lain...

bertambah best la hot fm nanti...mmg radio no 1 la...cayalah!!!!

Wednesday, October 29, 2008

Pernah tak korang rasa???

pernah tak korang rasa bestnya jadi orang lain...ada kereta besar...rumah besar...family bahagia...kerja best...

tapi mesti masa korang fikir mcm tu sbb korang ada problem masa tu...haha...betul kan?

pernah tak korang terfikir...ntah2 ada org lain gak yg teringin nak jadi mcm kita?org lain tgk hidup kita mcm best jek...hehe...

kdg2 hati ni kena dipujuk...dah takdir kita mcm ni...terimalah seadanya...dan cubalah berusaha untuk memperbaiki diri ke arah yg lebih baik...semoga diberkati Allah selalu...

hidup tanpa cabaran...ada makna????

Tuesday, October 28, 2008

Kembali ke Asal

haha...hari ni dah tak bz...pg tadi dah touch up sikit2...upgrade performance + checking utk eligiblity...so hari ni mmg hari relaks sedunia...tp pesal aku lmbt update blog?haha...malas...itulah jawapannya...sejak dah lama tak update ni mcm malas lak nak update...hehe...lagipun semua cerita aku cam dah outdated la...hehe...

esok UAT...harap2 semua ok la...so kepada staff2 TM sila cek gaji anda bln dpn...kalo rasa tak cukup tu...korang report la kat HR...pastu nnti HR create ticket...aku la kena betulkan program tu...ahahhaa...hampeh sungguh...

khamis & jumaat lak aku ada internal training...yahoooo...belajar benda baru...jd functional kah aku?hehe...mcm malas jek...ayah aku pun asyik tanya jek...boring betul...malas la nak jd functional...malas nak liase dgn user...byk kerenah woo...kalo korang user mesti korang demand kan?kdg2 user ni punya la malas (kepada yg terasa sorry ok...haha) ...kalo boleh dia nak sebut je terus keluar menda yg dia nak...ahahhaa...sungguh hampeh...logik ke korang rasa?isk...isk..isk...

perut aku dah berdangdut ar plak...aku nak blk dulu la...cau cin cau....

Wednesday, October 22, 2008

Bz Mode

7.56pm
still lagi kat ofis...sat gi nak blk ar...lately bz giler...tak sempat nak update blog...alhamdulillah program aku dah siap...tp functional tgh testing...harap2 tak byk la error...user nak run bln 11 ni....huhu...risau jugak sbb program tu melibatkan gaji orang...kalo salah...naya jek...

mmg betul ckp org...learn from experience is the best...kalo kita tak buat...kita tatau apa yg akan kita hadapi...dan once kita dah hadapi satu2 problem tu...insyaAllah sampai bila2 kita ingat...so guys...jgn malas2 nak buat kerja...even kerja tu susah bg korang but take it as a challenge...bak kata pepatah "belajar itu pahit buahnya manis" ...eh betul ke?haha...:P

Tuesday, October 14, 2008

Ayam Masak Merah

lately cam rajin plak nak masak + cuba resepi...hehe...resepi kat bawah ni dah lama aku save tp tak buat2...semlm baru terfikir nak buat...tp aku ganti ayam dgn ikan sbb kat umah aku ayam tade...hehe..

bila dah siap rasa cam ikan masak kicap cam kak teh buat lak...ke aku yg salah buat?haha...tp apa2 pun sedapppp...pojan ko try la...senang je ni...main campak2 je...hehe...



Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • garam kunyit
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan kicap
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit air
  • 1cm halia
  • 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara-cara

  • Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
  • Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
  • Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  • Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.


Friday, October 10, 2008

Nak komen kat blogspot susah???

tadi jln2 kat blog bro knizam...terbaca lak posting ni ...posting tu kira ulasan utk posting dari blog sembang komputer ...

susah ke nak komen kat blogspot ek?

haha...pada pendapat aku mmg susah pun...bkn susah apa...leceh sket berbanding wordpress...sbbnya bila kita klik utk komen...komen punya page tu akan bukak kat window yg sedang kita bukak...unless la kita 'open in new tab/window' kan?

aku slalu problem kat sini...sbb aku selalu lupa nak 'open in new tab/window'...

jd solution utk blog aku...aku buat pop-up window supaya tak kacau window yg aku tgh baca ni...
tp dalam blog sembang komputer tu tulis pop-up window pun leceh sbb slow(apa ek lupa dah :P)?? tatau plak aku..tp yg pastinya bila aku klik komen tu...aku kena klik yes plak...menatang apa tah tanya yes no...hahaha...aku klik je yes :P

so blog sembang komputer tu tulis biar pengguna yg tentukan sendiri nak bukan same window atau tak...so conclusion...jgn buat pop-up...tp tak ke leceh nak klik kanan plak?hahahaha...jgn marah bro :P

word verification tu satu hal...aku pun sependapat gak...mmg tak suka word verification tu...tp tu cara nak elak spam...tp aku tak guna sbb aku tak suka...ahahaha...(aini...sila buang word verification ko ek :D) ...leceh sket...pernah aku tersalah masuk word tu...dah kena masukkan semula...arghhh...

kenapa pulak aku tak tukar pada wordpress?

kalo korang baca first entry aku...awal2 dulu mmg aku guna wordpress free...tp biasa la...dlm dunia ni bkn senang2 nak bg free...ada la plak limitation dia...so aku bertukar kepada blogger...free dan senang + tade limitation...

lgpun kalau aku nak bayar2 tu cam rugi jek...aku bkn byk duit pun + blogging ni saja utk suka2...tatau smp bila aku bertahan utk berblog ni...ehehe...lain la kalau wordpress tu free + tade limitation...laju je aku guna wordpress hehe...

so kepada pengguna2 blogspot...lu fikirlah sendiri...hehe....

Wednesday, October 8, 2008

Tomyam Kung, Kek Indulgence + Green Apple Kasturi @ Secret Recipe

patutnya buat entry pasal raya...tp aku buat entry pasal mkn2 lak..haha...

gambar raya lom download lam pc lagi...+ skrg cam malas giler la...hehe...

ni hari terakhir kot aku berbuka kat luar...pk punya pk tiba2 rasa nak mkn tomyam kat secret recipe plak...so kitaorg pun terus serbu secret recipe...

kitaorg solat maghrib dulu...so seat alhamdulillah ada...kitaorg order tomyam kung(kung ke aa?dah lupa la :P) + kek indulgence + green apple kasturi...nyum2...

kek indulgence favourite all the time...tgk la tekstur nye tu...hehe...


ni plak tomyam kung...udang besar wooo...ada la dpt 3-4 ketul kot...tp aku rasa cam dah tak best plak tomyam kung ni...dulu cam sedap je...ahahaha...errr...harga pun dah naik tau...huhu...


green apple kasturi...ada asam boi kat lam air tu...ala air ni buat kat umah pun boleh...hehe...



masa tgh kitaorg mkn ni...tiba2 dgr bunyi pinggan jatuh...rupa2nya ada waiter yg dah tertumpahkan air kat atas customer...

customer tu bertambah mengamuk bila air coklat tu tumpah atas baju + kasut yg dia baru beli...giler ah..dah la baju tu putih...haru2...

dan baju putih tu plak ada 1 je kat kedai yg dia beli tu...so manager tu nak ganti mmg tak dapek aaa...

aku tatau camna manager tu solve...tp kesian gak la kat waiter tu...muka innocent jek...

tp sian gak kat tuan punya baju tu (anak customer)...nangis dia tgk baju raya dia kotor...huhu...

so waiter + waitress sekalian...berhati2lah masa angkat makanan + air ek...hehe...

Tuesday, October 7, 2008

Berapa PageRank korang? part 2


tadi bukak blog ni tiba2 terperasan lak pagerank dah naik...waaaa weeee...

ala naik 1 je...menjadikan 2...hehe...

harap2 pasni naik la lagi kan?

tima kasih pada pelawat2 semua...sila la lawat lagi blog saya :)

Coba - Faizal Tahir


coba kau dengar
coba kau coba
diam bila ku coba
untuk berbicara dengan kamu
pernahkah kau anggap
bila ku perlu tuk meluahkan rasa hati

dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar senang kau merasa

chorus
siapa sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang mendapatkan aku
itulah aku padamu

coba kau lihat
coba kau coba
renung ke mata kau
bila ku kaku melihatmu
pernahkah kau ada
bila ku perlu tuk menyatakan rasa sakit dalam diri
dan bila kau perlu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa

repeat chorus

maafkan kerana ku tak pernah
terlintas tuk menulis padamu
salahkan ku
tak mungkin lagi aku meminta
untuk kau mendengar
untuk kau melihat ke mataku



download sini

Monday, October 6, 2008

Happy Birthday Kak Teh & Nina


semoga panjang umur, murah rezeki dan bahagia dunia dan akhirat....
aminnnnn

Thursday, September 25, 2008

Inflasi!!! Inflasi!!!


aku tak tgk berita...baru dpt tau berita ni pagi semlm...

Kadar inflasi tertinggi dalam masa 27 tahun

Kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahan api, demikian menurut angka rasmi yang dikeluarkan hari ini.


arghhh...mcm ni la bila dpt PM yg tak fikir masalah rakyat...huhu....pastu boleh lepas tangan plak tukar portfolio...

pastu tunjuk kat Shabery Chik...baru dia tau kenaikan harga minyak boleh menyebabkan inflasi...

nasib baik Bank Negara tak naikkan faedah...

"Ia tinggi sedikit daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan," kata Wan Suhaimi Saidi, ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank.

tu pon aku rasa cam dah takot nak buat loan je ni...huhu...nak selamat amik la Islamic Banking...

so bila harga barang nak turun ni????

source

Layan Tag Mengetag part 2 !!!

i have been tagged by pojan ...minggu ni mmg minggu tag mengetag kot...hehe...takpe la..layan je la...best gak layan sekali-sekala...esp bila aku_skrg_malas_giler_nak_update_walaupun_byk_menda_nak_tulis ...hehe...

*link to your tagger and post these rules on your blog
*share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird
* tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs
*let them know they're tagged by leaving a comment on their blog

7 fakta tentang aku:

1. cepat rasa kesian kat orang
aku mmg takleh tgk org yg innocent, org susah ni...mesti cepat rasa kesian...ari tu masa balik dari ofis terserempak dgn anak2 yatim...tiba2 rasa kesian...pastu terus rasa hiba cam nak nangis...haha...kdg2 tgk bangla tukang sapu yg muka innocent tu pon aku rasa kesian...sian dtg jauh2 nak cari rezeki...tapi keje cleaner je...huhu...

2. tak suka binatang
aku mmg tak suka binatang...even kucing pon aku tak suka...maybe sbb dari kecik lagi tak diasuh berkawan dgn binatang kot...hehe...tp suka gak tgk anak kucing...tp nak pegang tade la...pegang sket2 boleh la...hehe...tp yg aku pelik walaupon aku tak suka kucing...tp kucing suka dtg kat aku...huhu..kalo pegi restoran mesti kucing tu mintak mknan dari aku...siap letak kaki kat kerusi aku...huhu...takot ok!!!...

3. suka tido
mcm pojan gak...aku pon suka tido...hehe...mmg dari sekolah lagi...kalo balik sekolah xtvt pertama mesti tido...hehe...tido dah tido lagi...skrg ni kalo weekend aku tak keluar umah...aku akan tido tido dan tido lagi...hehe...kalo berazam nak berjoging pagi2 tu mmg janji tinggal janji je la...mesti aku npk katil melambai2...hehe...eh pagi2 sblm gi keje pon aku tido dulu la...haha...sampai aku rasa kalo tpt keje aku jauh maybe aku tak tido sblm gi keje kot :P

4. suka mkn
aku mmg suka mkn...kalo mknan tu sedap aku akan ulang mkn lagi dan lagi even aku dah kenyang...ahhahah...

5. mkn tebu tp tak minum air tebu
aku boleh mkn tebu tapi aku tak suka air tebu...haha...padahal sama je rasanya kan?hehe...

6. tak pandai mengajar
aku bab2 mengajar ni mmg failed...patut la tak dpt jadi cikgu...hehe...kalo aku terang byk2 kali tapi still tak paham mmg rasa nak marah jek...hilang kesabaran aku...hehe...

7. suka layan budak kecik
aku suka layan budak kecik esp yg baru pandai nak bercakap...seronok bila layan diaorg ni...ajar diaorg bercakap...kelakar...hehe...

tu je la tentang diri saya...hehe...

so nak tag sapa ek?

aku nak tag kat rizal sorg jek...aci tak?haha...sbb kwn2 aku yg lain semua bz + dah jawab soalan ni...jadi aku tag sorang je la...hehe...cau cin cau...

Tuesday, September 23, 2008

Layan Tag Mengetag plak!!!

rizal tag aku plak kat blog dia...sib baik suh copy paste gambar jek...kalo kena jawab soalan....mau sehari aku fikir jawapan...ahahhahaha...

so rizal...here it is...



tagger: rizal @ http://asamboi.org/Chipsmunk/

so aku nak tag pada...jeng jeng jeng...

1. aini @ http://nedlinatalisz.blogspot.com/
2. pojan @ http://kuizik3l.blogspot.com/
3. shah wufi @ http://photomaya.fotopages.com/ err...fotopages boleh ke?hehe...
4. ezzy @ http://erisar.blogspot.com/
5. aeropama @ http://aeropama.com/

actually aku nak tag kat bro knizam tapi dia dalam silent mode skrg...so better takyah tag la kat dia..hehe...

so all my frens yg dah kena tag tu...what you have to do is...

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

layannnnnnnnnnn

Friday, September 19, 2008

Koleksi Iklan Petronas


setiap kali perayaan mesti kita ternanti2 iklan petronas kan?

iklan petronas sgt best...ada yg kelakar...ada yg menyentuh hati...kdg2 tgk boleh nangis wooo...

kalo nak tgk iklan petronas yg lepas2 leh la klik kat gambar atas tu...semua perayaan ada...

kalo yg kelakar aku suka yg restoran raju tu...hehe...lawak...

kalo yg menyentuh hati byk sgt...tak terpilih la plak...hehe...so layan je la...

korang suka iklan yg mana?


Thursday, September 18, 2008

Namakan Proton MPV


tadi masa bukak utusan online terperasan lak iklan proton kat tepi tu...

oh ada peraduan 'Namakan Proton MPV'...

best jugak hadiah dia...

Grand Prize: 1 x Proton MPV
Consolation Prizes: 2 x Overseas trip for two worth RM15,000*.

* Prizes are subject to change upon the sole discretion of Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. ("PROTON").


baru je aku dpt emel proton MPV ni...korang nak tgk ke?hehe...

nak ke?hehe...

nak?

tgk la kat bawah ni...hehe...


boleh tahan jugak ek...harga dalam 74k-84k

apa lagi klik la kat atas tu kalo nak masuk peraduan ni...mana tau dpt bawak blk proton mpv...go go caiyok!

Wednesday, September 17, 2008

Rossa - Ayat-ayat Cinta


disbbkan sebelum ni aku post pasal novel dan filem Ayat-ayat Cinta...skrg ni nak buat post lagu Ayat-ayat Cinta plak...layannnnnnnnnn

Desir pasir di padang tandus
Segar sang pemikiran hati
Terkisah ku di antara
Cinta yang rumit


Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Kupertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama

Namun harus kutinggalkan cinta
Ketika ku bersujud

boleh download kat sini

Ayat-ayat Cinta: Filem vs Novel

disbbkan aku sorg2 je kat umah sabtu lepas...so aku pun terpanggil utk tgk cerita ayat2 cinta yg heboh dikatakan best oleh semua orang...

walaupon terlepas nak tgk kat cinema...dan aku download pon tak abis2...akhirnya dpt tgk gak cerita ni bila kak anim beli dvd kat pasar mlm...hehe...

waktu tgk tu pon dah mcm mengantuk...tp ku gagahi jugak utk tgk...dan bahananya aku tertido part fahri jenguk maria kat hospital...so terlepas part maria kawen ngan fahri...cis...


actually aku baca novel dulu baru tgk cerita...ceritanya berkisah macam ni...

seorang pemuda indonesia belajar kat mesir...namanya Fahri...jiran atas umah dia bernama Maria yg tinggal dgn familynya...Maria ni gadis koptik...aku tak sure koptik tu apa...maybe Kristian kot...sbb lam filem ada tanda salib kat tangan dia :P

Fahri ni berpegang teguh pada agama Islam...dia tgh tunggu keputusan utk sambung master...dia jugak ambik kelas mengaji...dan sambil tu dia buat terjemahan buku untuk dihantar ke indonesia..tu kira duit poket dia la...


Maria ni walaupon bkn Islam...tp dapat hafal surah Maryam...pakaiannya pon menutup dan tak terdedah...dalam diam dia suka kat Fahri...sampaikan bila Fahri sakit kat hospital...dia yg bayar kos perubatan tu secara senyap2...

dekat ngan umah diaorg ni ada 1 keluarga mesir...nama tuan umah tu Bahadur...dia ada isteri dan 3 org anak...Bahadur ni garang giler dan selalu buat bising kat kawasan tu...selalu bergaduh dgn isteri dan anak2 dia...

pada satu mlm Fahri terdengar Bahadur pukul dan halau anak dia Noura...Noura dibiarkan sendirian di luar umah...pastu Fahri mintak tlg kat Maria supaya tolong Noura...bawak Noura ke rumah dia...mula2 Maria takot...tp bila Fahri berulang kali mintak tolong...akhirnya Maria bersetuju...

Maria pujuk Noura dan bawak blk ke rumah dia...dan keesokan harinya Noura dibawa ke umah Nurul salah sorang pelajar perempuan Indonesia yg rapat dgn Fahri...

satu hari masa Fahri naik Metro ala2 lrt...ada seorg mesir marah bila seorg perempuan berpurdah bg tpt duduk kat sorg minah salleh yg dah tua...sbbnya org mesir berfikir omputih jahat...Fahri cuba leraikan dan akhirnya berjaya...kat situ la dia berkenalan dgn Aisya...

diaorg saling tukar no tel...dan satu hari Aisya mintak tolong Fahri pasal beberapa persoalan dalam Islam...sbb omputih yg dia tolong tu rupanya wartawan nama dia Alicia...dia byk nak tau pasal kedudukan perempuan dalam Islam...Fahri compile semua jawapan dgn bantuan Maria...

Noura pulak dibantu dan akhirnya terbukti Noura bkn anak Bahadur yg sbnr...dia tertukar masa lahir...dan Noura diserahkan pada keluarga dia yg sbnr...dan Noura tulis satu surat utk Fahri melahirkan rasa cinta dia pada Fahri...tapi Fahri menganggap dia hanya anggap dia sbg adik...dan dia tolak dgn cara baik...

pada suatu hari Syeikh yg ajar dia ngaji tu introduce dia sorg perempuan utk dijadikan isteri...mmg salah satu plan Fahri adalah kawen...Syeikh tu bg gambar dan suruh dia solat istikharah...Syeikh tu ckp perempuan tu kenal Fahri...Fahri takot nak tgk gambar tu...dia call mak dia tanya...mak dia ckp kalo perempuan tu sanggup nak duduk Indonesia dia restu...Fahri solat dan dpt petunjuk...dan dia bersetuju utk berkawen dgn perempuan tu...

sesi pertemuan dirancang untuk Fahri bertemu dgn bakal isteri dia...rupa2nya bakal isteri dia adalah Aisya...terkejut betul Fahri...masa tu Fahri terus jatuh cinta dgn Aisya...pastu terus plan majlis perkahwinan...dah kawennn...



pada saat Fahri nak kawen...Maria bercuti bersama keluarga dia...dan tak dpt dihubungi...dan pada hari dia nak nikah...datang makcik dan pakcik Nurul menyatakan hasrat Nurul...rupa2nya Nurul ada hati kat Fahri...tersentak Fahri...tp apakan daya dia akan bernikah pada hari tu...sbnrnya sblm ni fahri mmg suka kat Nurul jugak tapi bila fikir Nurul tak sama taraf dgn dia...so dia segan...pakcik dan macik Nurul plak rasa bersalah giler sbb lmbt bgtau Fahri...

lepas kawen baru Fahri tau rupa2nya Aisya anak org kaya...mak dia org mesir ayah dia org jerman...mak dia dah meninggal dan byk harta ditinggalkan utk dia...diaorg hidup aman damai sampai satu hari 2 org polis dtg tangkap fahri atas kesalahan merogol...

fahri diseksa dipenjara...rupa2nya Noura yg menfitnah fahri...saksi utama adalah maria...tp pada masa tu maria koma tak sedarkan diri...

adik Maria, Yusof datang jumpa Fahri kat penjara...dia mintak Fahri rakam suara dia supaya Maria boleh bangun sbb Maria hanya boleh dirangsang oleh orang yg dia cintai...family Maria tau pasal ni bila baca diari Maria...

tapi bila diaorg cuba...Maria still tak bgn...so parents Maria bertekad bawak Fahri jumpa Maria kat spital...kat sana mak Maria suruh Fahri pegang tangan Maria tapi Fahri taknak sbb bkn muhrim...bila Aisya sampai...mak Maria mintak kebenaran Aisya supaya Fahri berkawen dgn Maria...dgn keterpaksaan Aisya merelakan demi kebaikan semua...

pernikahan dibuat secepat mungkin kat hospital...selepas selesai...Fahri pon pegang tangan Maria dan cuba membantu Maria supaya sedar...tak lama selepas tu Maria pon sedar...dan Fahri dibawa blk ke penjara...

selepas tu Maria datang ke mahkamah utk jadi saksi...Maria menceritakan semua perkara yg terjadi dan menyatakan Noura membuat fitnah...selepas memberi keterangan Maria terus pengsan...dan Noura mengaku Bahadur yg merogol dia dan dia buat semua tu sbb sukakan Fahri...lepas tu Fahri dilepaskan...

ketika Fahri dan Aisya melawat Maria kat hospital...Maria still tak sedarkan diri...mulutnya terkumat-kamit membaca surah Maryam...lepas tu dia terjaga...dia mintak ajarkan dia ambil wuduk dan solat...lepas Maria mengucap dua kalimah syahadah...terus dia meninggal...

bg yg pernah baca buku pasti suka novel berbanding filem sbb dalam novel lebih detail...masa aku baca novel aku bayangkan Fahri tu begitu alim...tp bila tgk filem tak seperti yg aku bayangkan...ciri2 kehidupan Islam tu tak banyak sangat ditonjolkan dalam filem ni...

dalam filem tu Fahri boleh duduk berdua di ruang tamu dengan Maria...masa tu Fahri tertido...tp kalo dalam novel...Fahri sgt marah pada Saiful, housemate dia bila dia ditinggalkan berdua dgn Maria masa dia tak sedarkan diri kat hospital...

dalam filem jugak watak Aisya tak selembut dalam novel...dalam novel bila Fahri menangis pon Aisya cepat2 mintak maaf...tapi dalam filem Aisya boleh lagi meninggikan suara pada suaminya...

dalam filem jugak Aisya sgt cemburu...dalam novel pon Aisya cemburu jugak..tu pon lepas Fahri kawen dgn Maria dan duduk berdua di dalam bilik wad tu...tapi dalam filem....diaorg saja panjangkan part Maria dan Aisya bermadu...dan Aisya sgt cemburu menyebabkan Aisya keluar dari rumah...


dalam filem watak Yusof, adik Maria dan Boutrous, ayah Maria tak ada...

dalam filem kawan2 sepenjara Fahri sgt baik...tolong-menolong dan saling membantu...diaorg siap solat jemaah dalam penjara...tapi dalam filem teman sepenjara dia sgt annoying la...

dalam novel Alicia kembali ke Mesir dan convert ke Islam...tapi dalam filem tak ada...

tapi 90% jalan cerita sama macam novel cuma part2 yg aku sebutkan kat atas je...maybe ada lagi kot tp tak perasan...hehe...

so sapa2 yg tak baca lagi novel silalah baca...lagi syok baca novel dari tgk filem dia...

boleh baca komen pasal filem ni kat blog aini ...

Friday, September 12, 2008

Jalan-jalan pegi Laman 2008

haha...lama giler baru rajin nak buat posting pasal ni...bila tarikh pon aku dah tak ingat..hehe...


gambar pon tak byk yg ada...shuk dah delete lam digicam...huwaaaa (nak gambar!!!!)


ceritanya bermula begini...


actually tak plan betul2 nak pegi laman 2008 ni...tup2 terus decide ok kita gi laman 2008 ...naik lrt..pastu naik komuter smp KL ...sempat amik gambar sat kat stesen keretapi...


.......


pastu jln kaki terus ke laman 2008 ...ingatkan tpt tu dekat la dgn stesen keretapi tu...sekali tu...masyaAllah...jauh giler ke dalam...dah la naik bukit...berpeluh2 satu badan...


ni muka kepenatan masa sampai kat pintu masuk...


......


lepas masuk dan isi perut ngan keropok + ayaq...dan tgk landskap dan bunga yg cantik2...baru la boleh tersengih sket...haha...


..........


..........

ada satu landskap tu diaorg jual tongkat ali dan kacip fatimah....tu dlm periuk tu tester...aku tak minum sbb sure pahit kan?hehe...




dah smp kat tgh2 tu boleh la tersengih lagi dan lagi...haha...sbnrnya tu tgh tahan panas...hehe...


........



actually tpt ni besar...diaorg buat kat Taman Tasik Perdana...so mmg besar la kan?ditambah dgn menapak dari stesen keretapi..lagi la lenguh giler kaki aku...haha...

aku rasa aku tak round abis la hari tu...separuh je kot...pastu aku npk buggy...ingatkan leh naik...rupanya utk OKU + veteran jek...huhu...kalo dia suruh aku bayar pon aku sanggup...dah tak larat nak menapak keluar...

masa balik npk tram...tp tak sempat nak kejar...at last cari teksi terus blah...ahaahha...

moral of the story....next time buat homework dulu sblm nak gi mana2 :P

Wednesday, September 10, 2008

25 Ways to Save More Each Month


aku jumpa artikel ni kat yahoo finance...macam menarik utk dikongsi bersama...

actually artikel ni disiar dalam BusinessWeek....

maklum la...sekarang ni semua barang dah naik harga...so langkah berjimat-cermat kena la kita mulakan...

so apa lagi...bacalah tips2 kat bawah ni :)


by Ben Steverman
Friday, August 8, 2008
provided by


The more we spend unnecessarily, the less money we save for our true priorities and future needs. That's especially important in challenging economic times. BusinessWeek asked financial advisors for tips on how to reduce expenses and boost savings. Changing spending habits can be difficult, but here are 25 suggestions to get started.

1. Track Every Expense
Financial advisors say the best way to control your spending is to know precisely where all your cash is going each month. There are several options: Make a budget; keep a spreadsheet of all spending; or buy a computer program designed to help manage your finances.

2. Vacation in the Off-season
Reston (Va.)-based financial planner Frank Boucher says he is taking his beach vacation in early September, when he found a luxury condo for half its cost during July and August. Vacationers can also save by staying with friends or visiting low-cost locations like developing countries.

3. Cut Out Investment Charges and Fees
Jeff Seymour of Triangle Wealth Management in Cary, N.C., points out that many investors end up paying 2% to 3% off the top each year for investing costs. Lower-cost mutual funds and index funds can slash that bill, savings that compound over several decades of investing.Also, save more by taking full advantage of your employer's matching contribution to your 401(k) account.

4. Cut Back on Eating Out
Food is a daily expense that can add up quickly over time, so office workers can save a lot just by bringing their lunches to work rather than buying every day. Meals eaten at home almost always cost less than evenings out, even at more casual restaurants.

5. Downsize Your Car
Drivers stuck with a gas-guzzling SUV might consider selling it and finding more fuel-efficient wheels. (Of course, that could mean a financial hit given falling prices for the behemoths.) You can save on fuel and also on auto loan payments. High car payments are a frequent budget-buster, financial advisors say.

6. Cut Utility Bills, Especially Electricity
Experts are full of advice on lowering electricity and heating bills: Buy efficient light bulbs; lower the thermostat; turn off the air conditioning whenever possible; turn off lights and unplug appliances when not needed.

7. Make Sure You Don't Have Too Much Insurance
Life insurance can be a bad deal if you don't have dependents. For auto and home insurance, deductibles are often too low, advisors say. "You can save quite a bit by going from a $250 to $1,000 deductible," says Kirk Kinder of Picket Fence Financial in Bel Air, Md. "Also, shopping these for prices every couple years is important."

8. Find Cheaper Beverages to Drink
If you can break your addiction to fancy coffee, the free office coffee can be a money-saver over time. Unwilling to give up out-of-office coffee breaks, some thrifty consumers switch to a cheaper drink at their local Starbucks or other coffee shop. For alcoholic drinks, quality wines, beers, and liquor can be found at lower prices with a little research.

9. Examine Your Phone Service
Do you need both a landline and a mobile phone? If you have a cell phone, do you need long-distance service on your home phone? Canceling one line could mean one less bill every month. Many people have phone packages that are too expensive for their needs, so read your bill carefully.

10. Stop Paying for Premium Cable
Some penny-pinchers cancel cable service entirely to save $100 or more each month. Others lower their bills by cutting out premium movie channels.

11. Drive Less; Consolidate Trips
Think before jumping in the car. By planning and running many errands on the same car trip, you cut your fuel usage. Rather than driving, consider using public transportation, or walk, bike, or rollerblade somewhere nearby.

12. Use Warehouse Stores Wisely
Warehouse stores like Costco or
Wal-Mart's Sam's Club can be great places to get deals, but they can also encourage over-spending. "Just make sure you go with a list and only buy those things that you are actually going to consume," financial planner Frank Boucher says. "It makes no sense to get a 'bargain' on a bulk item if you are going to throw half of it away."

13. Lay Down the Law with Your Free-Spending Friends
It can be hard to keep up with wealthier or less thrifty friends. Some financial planners advise cash-strapped clients to seek out social companions with similar budgets. However, if you're honest about your spending limits, true friends should be willing to adjust their plans by, for example, choosing a less pricey restaurant.

14. Find Free Entertainment
Movie rentals, cable TV packages, book purchases, concert tickets—it can all add up. Use your local public library to read books and rent films for free. Depending on where you live, it might also be possible to find free concerts, performances, and readings.

15. Consider Alternatives to a Gym Membership
The health benefits of a fitness club membership are only worthwhile if you go often. But there are other options: Exercise at home, outside, or at a local parks facility. Or, sign up for individual exercise or yoga classes rather than a full membership.

16. Cut Your Own Lawn
Michelle Goldstein of Goldstein Financial Future in Dallas estimates her family saves $40 each time they mow their own lawn instead of calling a lawn service.

17. Be Smart with Credit Cards
Financial advisors admonish clients to pay off their bills each month to avoid interest and finance charges. For those stuck with debt, move cash to cards with low interest rates. Some find they spend less on impulse purchases if they cut up their credit cards and use only cash instead.

18. Annualize Your Expenses
When reviewing your spending habits, roughly calculate how much they're costing over the course of a year. "Realizing how much things cost over the course of a year can really help put things in perspective," says Bob Nusbaum of Middle America Planning in Pittsburgh. For example, if you spend $10 for snacks and lunch each weekday, that adds up to $2,500 in a year.

19. Force Yourself to Save
One way to save more is to trick yourself. Transfer money automatically from paychecks into savings or investment accounts. With less available in your checking account, you'll be more careful about your spending. Gradually increase your automatic savings rate over time.

20. Institute a Waiting Period for Major Purchases
Wait at least 48 hours before deciding to buy anything over a certain price limit—$50 for example. After the waiting period is over, "You may decide that the object desired really isn't worth the price," says Jennifer Hartman of Greenleaf Financial Group in Los Angeles.

21. Pay Bills Online—Save on Stamps, Avoid Late Fees
Set up your finances so bills are paid automatically or online at the click of a mouse. "There's no reason to pay for stamps and envelopes and run the risk of a late-payment fee when bill-pay programs are usually free," says Walt Mozdzer of Syverson Strege & Co.

22. Make Sure You're Deducting All Business Expenses
Chris Long of Long & Associates in Chicago says clients often make the mistake of mixing personal and business expenses on one credit card. That makes them less likely to get reimbursed for expenses by employers or to deduct expenses from taxes.

23. Buy Generic Drugs and Groceries
Store-brand products in grocery stores are often made by the same manufacturers as the brand-name items. If you take prescription drugs, ask your pharmacist if a cheaper, generic version is available.

24. Buy Used
Cars, books, furniture, and even clothing can be bought used for a fraction of their original cost. New cars in particular often aren't worth the extra cost; a lightly used vehicle can save you thousands of dollars with little or no extra maintenance expenses.

25. Shop Smart
Coupons are a classic way for shoppers to get great deals. Supermarkets vying for shoppers will frequently run "double coupon" promotions. Comparison-shopping on the Internet is easy thanks to a variety of sites designed to help shoppers find the best deals. When retail Web sites ask for "coupon codes," try to find one by using a search engine. But whether online or in person, avoid the temptation of bargain-hunting for items you don't really need. "Most of the time if an item is 20% off, we waste $8 to save that $2," says Neerja Bhutani of Bhutani-Palmin Financial Planning in Walnut Creek, Calif.

Copyrighted, Business Week. All rights reserved.

Pizza Hut Santapan Ramadhan


sapa2 tgh cari tpt nak mkn kat mana waktu berbuka nanti...boleh la try Santapan Ramadhan dari Pizza Hut ni...

nampak mcm sedap je ek...menu istimewa Ayam Percik Pan Pizza dengan Kurma Curry Meatball Rice...hmm...nyum nyum...

nak mkn kat situ boleh...nak take away/delivery pon boleh...

ala...tp kan pesal nasik tu 1 je kan?cukup ke nak share masa berbuka nanti?heheheh...

Tuesday, September 9, 2008

I Miss U !!!!

rindu sapa ek?haha...rindu anak buah aku la...Athirah Batrisya...keletah betul...tak pandai ckp tapi nak bercakap...pastu suka sgt tgk gambar dalam hp + digicam...

dah pandai baca doa tido...tp suka tukar perkataan "ahya" kepada "papa", "kakak", "mama"...tah mana la dia belajar tukar2 tu...

pandai jugak menyanyi lagu "Burung Kakak Tua"...lagu ni kakak dia yg ajar...

video kat bawah ni aku sempat ambik sebelum blk kl hari tu...dia nyanyi lagu "Burung Kakak Tua"...diiringi oleh nyanyian kakak aku...muncung2 mulut bila nyanyi...

video

Friday, September 5, 2008

Death Race

filem Death Race ni sbnrnya difilemkan semula...filem asal adalah Death Race 2000 yg difilemkan pada tahun 1975...

penggambaran filem Death Race ni sbnrnya bermula tahun 2002 tapi atas sbb2 yg tak dapat dielakkan...filem ni hanya dapat ditayangkan pada tahun ni...

cerita ni mengisahkan pada masa hadapan di US...banduan2 akan bertanding sesama sendiri dalam acara lumba kereta...

pada permulaan cerita menayangkan perlumbaan 2 kereta Dodge Ram dan Ford Mustang yg sarat dengan pelbagai senjata dan perisai...driver mustang tu driver bertopeng yg terkenal..nama dia Frankenstein...setiap driver akan ada sorang navigator perempuan dari penjara perempuan (mcm treasure hunt plak ek...hehe)...

masa tu adegan tembak menembak...Dodge Ram tembak kereta Frankenstein bertalu2...kebetulan lak tatau kenapa perisai kereta Frankenstein tak berfungsi...dia lepaskan perisai blkg kereta dia dan dia suruh navigator tu keluar dari kereta tu...dan kereta Frankenstein terus meletup...keadaan Frankenstein menjadi tanda tanya...

sejak dari tahun 2008 ekonomi US ditimpa bencana...penjara2 banyak dimiliki oleh syarikat persendirian utk mengaut keuntungan...salah satunya Terminal Island Prison...syarikat tersebut menayangkan pergaduhan antara banduan2 melalui internet...pergaduhan tu kalah mati...pastu bila semua org dah boring dgn tayangan tu...so diaorg beralih ke Death Race yg mana perlumbaan kereta dengan senjata dan perisai...so sapa kena tembak mmg mati terus la...giler betul diaorg ni kan?

Jensen Ames (Jason Statham) diberhentikan kerja sbb syarikat besi yg dia kerja bankrap...dia blk rumah cerita dgn isteri dia...masa dia tgh bersiap kat tingkat atas dan isteri dia tgh memasak kat dapur...tiba2 ada penceroboh masuk umah diaorg dan bunuh isteri dia...bila Jensen nampak isteri dia terlentang kat dapur...tiba2 penceroboh tu spray mata dia dan dia pengsan...bila dia sedar...tangan dia ada pisau berdarah dan polis tiba kat umah dia...dan dia ditangkap dan dibawa ke Terminal Island Prison...

Sbnrnya tu adalah perangkap...warden penjara tu Hennessey (Joan Allen) nak Jensen jadi driver Ford Mustang yg baru..warden tu bgtau Jensen dia tau kat mana anak dia dan dia akan dilepaskan kalo menang 5 pertandingan Death Race...tp Frankenstein dah menang 4...so dia hanya perlu menang 1 je lagi...

Pertandingan tu ada 3 stage...stage 1 & 2 hanya perlu berjuang agar tak mati...stage 3 plak kena menang utk dapat kebebasan...

masa stage 1...Jensen diperkenalkan dengan navigator dia Case (Natalie Martinez) yg juga dulu navigator Frankenstein...dan dalam perlumbaan dia dpt cam salah sorg driver,Pachenko, adalah org yg membunuh isteri dia...


ni lah Case baru turun dari kenderaan polis...banduan2 lelaki tgk semula terjojol bijik mata...haha...

lepas abis race...Jensen rasa dia hanyalah alat utk mengekalkan lagenda Frankenstein dan utk kepentingan Hennessey...dia cerita kpd warden tu yg dia syak Pachenko bunuh isteri dia...tapi Hennessey tak pedulikan...tapi dia keep on ckp pasal anak dia...kira umpan la tu...

Stage 2 Jensen mempersoalkan niat Case...akhirnya Case mengaku dia yg sabotaj perisai Frankenstein supaya dia tak menang perlumbaan untuk dapat kebebasan...tp sebaliknya Case yg akan dpt kebebasan tu...pastu Jensen pon sedar dia juga tak akan dapat kebebasan tu dan akan mati...dan akhirnya dia survive stage ke 2...

......

ni lah scene masa perlumbaan...

stage ke 3 cuma ada 2 driver je...Jensen & Machine Gun Joe...seblm race Jensen tambah 1/2 gelen minyak lagi dan bersepakat dgn Joe...rupa2nya diaorg berpakat lepaskan diri dari penjara tu bersama2...kelam-kabut semua bila diaorg lepaskan diri dari pulau penjara tu...tp akhirnya berjaya jugak diaorg lari dgn pertolongan Case yg menyamar jadi Frankenstein...Case tak kisah sbb dia dah dpt surat pembebasan dia...

akhirnya Jensen & Machine Gun Joe mula hidup baru sebagai mekanik...dan Jensen dapat semula anak dia...

secara keseluruhan aku rasa cerita ni best sbb tak membosankan...plot cerita pun lain dari yg lain...mula2 tu ingat cerita membosankan...ye la..aku bkn suka sgt cerita ganas2 ni...tp akhirnya aku berpuas hati dgn cerita ni...aku bg 4 bintang....

selamat menonton!

Thursday, September 4, 2008

Selamat Pengantin Baru Lai & Potoy!!!

kenduri ni dah lama...pada 16 Ogos lepas...skrg ni baru rajin nak post....hehe...

sorry jugak kepada kawan2 aku yg lmbt giler dpt tgk gambar lai & potoy...ahahahah...sorry dude!

masa tu aku on the way blk kampung kat Kuantan dgn kakak aku...so aku singgah la kejap kat kenduri lai ni...sama mcm aini...mula2 aku agak jugak mesti warna tema purple...tp tekaan meleset...rupa2nya hijau...

aku sampai dlm pukul 1.30 tgh hari...cuaca panas...dah la gamble pakai jeans jek...hehe...

sampai2 tgk pengantin tgh makan...ingat nak amik gambar...tp jauh ke dlm rumah la plak...segan plak aku...hehe...tiba2 dgr suara memanggil nama aku...rupanya K.U panggil...tak sangka plak dpt jumpa...masa tu ada husband dia Kahar...pastu ada Abg Mie + Kak Lela & anak2...diaorg ni semua satu kolej dgn aku dari 1st year smp la final year...

tanpa berlengah lagi aku dgn kakak aku terus mkn...mmg tgh lapar giler...byk giler lauk...ada lauk kenduri...ada lauk kampung...ada kuih-muih...berapa la belanjanya ek...hehe...tak amik lak gambar mknan :P

bila aku abih mkn baru aini & adik dia sampai...tunggu aini mkn kejap pastu terus masuk dlm utk amik gambar dgn pengantin...

sementara tunggu pengantin hantar keluarga potoy balik...kitaorg sempat melawat bilik pengantin...cantik betul kan?berangan je aku...ahahaha :P

ni plak gambar pelamin...bak kata aini...ala2 design pak abu...hehe....


lepas amik gambar sama pengantin...terus sambung perjalanan ke Kuantan...



Untuk Lai & Potoy...SELAMAT PENGANTIN BARU...SEMOGA BERBAHAGIA SELAMA-LAMANYA...AMINNNN


Boleh lawat jugak blog aini

Tuesday, September 2, 2008

My Google Adsense earnings for August


huhu...npk gayanya earnings bln august menurun la...

aku rasa sbb aku tukar theme la...huhu...

bln july dpt $1.53 ...

mcm mana ni?nak kena tukar semula theme lama yg simple giler tu ke?

Friday, August 29, 2008

Selamat Berpuasa dan Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


kesempatan ni aku nak ucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada muslimin dan muslimat semua...

semoga puasa kali ni kita dapat jalani dengan sempurna...byk fadhilat bulan Ramadhan ni...so marilah sama2 kita kejar fadhilatnya...

Maksud Hadis Nabi SAW : Sekiranya umatku tahu kelebihan yang ada dalam bulan Ramadhan, nescaya mereka inginkan semua bulan menjadi Ramadhan.
kesempatan ni jugak aku nak mohon maaf atas segala kesalahan aku selama ni...yg mana terpendam dalam hati tu harap maafkan...semoga Allah panjangkan umur kita agar dapat berpuasa penuh sebulan dalam bulan Ramadhan ni...ameeennnn...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...