Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, September 25, 2008

Inflasi!!! Inflasi!!!


aku tak tgk berita...baru dpt tau berita ni pagi semlm...

Kadar inflasi tertinggi dalam masa 27 tahun

Kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahan api, demikian menurut angka rasmi yang dikeluarkan hari ini.


arghhh...mcm ni la bila dpt PM yg tak fikir masalah rakyat...huhu....pastu boleh lepas tangan plak tukar portfolio...

pastu tunjuk kat Shabery Chik...baru dia tau kenaikan harga minyak boleh menyebabkan inflasi...

nasib baik Bank Negara tak naikkan faedah...

"Ia tinggi sedikit daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan," kata Wan Suhaimi Saidi, ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank.

tu pon aku rasa cam dah takot nak buat loan je ni...huhu...nak selamat amik la Islamic Banking...

so bila harga barang nak turun ni????

source

Layan Tag Mengetag part 2 !!!

i have been tagged by pojan ...minggu ni mmg minggu tag mengetag kot...hehe...takpe la..layan je la...best gak layan sekali-sekala...esp bila aku_skrg_malas_giler_nak_update_walaupun_byk_menda_nak_tulis ...hehe...

*link to your tagger and post these rules on your blog
*share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird
* tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs
*let them know they're tagged by leaving a comment on their blog

7 fakta tentang aku:

1. cepat rasa kesian kat orang
aku mmg takleh tgk org yg innocent, org susah ni...mesti cepat rasa kesian...ari tu masa balik dari ofis terserempak dgn anak2 yatim...tiba2 rasa kesian...pastu terus rasa hiba cam nak nangis...haha...kdg2 tgk bangla tukang sapu yg muka innocent tu pon aku rasa kesian...sian dtg jauh2 nak cari rezeki...tapi keje cleaner je...huhu...

2. tak suka binatang
aku mmg tak suka binatang...even kucing pon aku tak suka...maybe sbb dari kecik lagi tak diasuh berkawan dgn binatang kot...hehe...tp suka gak tgk anak kucing...tp nak pegang tade la...pegang sket2 boleh la...hehe...tp yg aku pelik walaupon aku tak suka kucing...tp kucing suka dtg kat aku...huhu..kalo pegi restoran mesti kucing tu mintak mknan dari aku...siap letak kaki kat kerusi aku...huhu...takot ok!!!...

3. suka tido
mcm pojan gak...aku pon suka tido...hehe...mmg dari sekolah lagi...kalo balik sekolah xtvt pertama mesti tido...hehe...tido dah tido lagi...skrg ni kalo weekend aku tak keluar umah...aku akan tido tido dan tido lagi...hehe...kalo berazam nak berjoging pagi2 tu mmg janji tinggal janji je la...mesti aku npk katil melambai2...hehe...eh pagi2 sblm gi keje pon aku tido dulu la...haha...sampai aku rasa kalo tpt keje aku jauh maybe aku tak tido sblm gi keje kot :P

4. suka mkn
aku mmg suka mkn...kalo mknan tu sedap aku akan ulang mkn lagi dan lagi even aku dah kenyang...ahhahah...

5. mkn tebu tp tak minum air tebu
aku boleh mkn tebu tapi aku tak suka air tebu...haha...padahal sama je rasanya kan?hehe...

6. tak pandai mengajar
aku bab2 mengajar ni mmg failed...patut la tak dpt jadi cikgu...hehe...kalo aku terang byk2 kali tapi still tak paham mmg rasa nak marah jek...hilang kesabaran aku...hehe...

7. suka layan budak kecik
aku suka layan budak kecik esp yg baru pandai nak bercakap...seronok bila layan diaorg ni...ajar diaorg bercakap...kelakar...hehe...

tu je la tentang diri saya...hehe...

so nak tag sapa ek?

aku nak tag kat rizal sorg jek...aci tak?haha...sbb kwn2 aku yg lain semua bz + dah jawab soalan ni...jadi aku tag sorang je la...hehe...cau cin cau...

Tuesday, September 23, 2008

Layan Tag Mengetag plak!!!

rizal tag aku plak kat blog dia...sib baik suh copy paste gambar jek...kalo kena jawab soalan....mau sehari aku fikir jawapan...ahahhahaha...

so rizal...here it is...



tagger: rizal @ http://asamboi.org/Chipsmunk/

so aku nak tag pada...jeng jeng jeng...

1. aini @ http://nedlinatalisz.blogspot.com/
2. pojan @ http://kuizik3l.blogspot.com/
3. shah wufi @ http://photomaya.fotopages.com/ err...fotopages boleh ke?hehe...
4. ezzy @ http://erisar.blogspot.com/
5. aeropama @ http://aeropama.com/

actually aku nak tag kat bro knizam tapi dia dalam silent mode skrg...so better takyah tag la kat dia..hehe...

so all my frens yg dah kena tag tu...what you have to do is...

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

layannnnnnnnnnn

Friday, September 19, 2008

Koleksi Iklan Petronas


setiap kali perayaan mesti kita ternanti2 iklan petronas kan?

iklan petronas sgt best...ada yg kelakar...ada yg menyentuh hati...kdg2 tgk boleh nangis wooo...

kalo nak tgk iklan petronas yg lepas2 leh la klik kat gambar atas tu...semua perayaan ada...

kalo yg kelakar aku suka yg restoran raju tu...hehe...lawak...

kalo yg menyentuh hati byk sgt...tak terpilih la plak...hehe...so layan je la...

korang suka iklan yg mana?


Thursday, September 18, 2008

Namakan Proton MPV


tadi masa bukak utusan online terperasan lak iklan proton kat tepi tu...

oh ada peraduan 'Namakan Proton MPV'...

best jugak hadiah dia...

Grand Prize: 1 x Proton MPV
Consolation Prizes: 2 x Overseas trip for two worth RM15,000*.

* Prizes are subject to change upon the sole discretion of Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. ("PROTON").


baru je aku dpt emel proton MPV ni...korang nak tgk ke?hehe...

nak ke?hehe...

nak?

tgk la kat bawah ni...hehe...


boleh tahan jugak ek...harga dalam 74k-84k

apa lagi klik la kat atas tu kalo nak masuk peraduan ni...mana tau dpt bawak blk proton mpv...go go caiyok!

Wednesday, September 17, 2008

Rossa - Ayat-ayat Cinta


disbbkan sebelum ni aku post pasal novel dan filem Ayat-ayat Cinta...skrg ni nak buat post lagu Ayat-ayat Cinta plak...layannnnnnnnnn

Desir pasir di padang tandus
Segar sang pemikiran hati
Terkisah ku di antara
Cinta yang rumit


Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Kupertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama

Namun harus kutinggalkan cinta
Ketika ku bersujud

boleh download kat sini

Ayat-ayat Cinta: Filem vs Novel

disbbkan aku sorg2 je kat umah sabtu lepas...so aku pun terpanggil utk tgk cerita ayat2 cinta yg heboh dikatakan best oleh semua orang...

walaupon terlepas nak tgk kat cinema...dan aku download pon tak abis2...akhirnya dpt tgk gak cerita ni bila kak anim beli dvd kat pasar mlm...hehe...

waktu tgk tu pon dah mcm mengantuk...tp ku gagahi jugak utk tgk...dan bahananya aku tertido part fahri jenguk maria kat hospital...so terlepas part maria kawen ngan fahri...cis...


actually aku baca novel dulu baru tgk cerita...ceritanya berkisah macam ni...

seorang pemuda indonesia belajar kat mesir...namanya Fahri...jiran atas umah dia bernama Maria yg tinggal dgn familynya...Maria ni gadis koptik...aku tak sure koptik tu apa...maybe Kristian kot...sbb lam filem ada tanda salib kat tangan dia :P

Fahri ni berpegang teguh pada agama Islam...dia tgh tunggu keputusan utk sambung master...dia jugak ambik kelas mengaji...dan sambil tu dia buat terjemahan buku untuk dihantar ke indonesia..tu kira duit poket dia la...


Maria ni walaupon bkn Islam...tp dapat hafal surah Maryam...pakaiannya pon menutup dan tak terdedah...dalam diam dia suka kat Fahri...sampaikan bila Fahri sakit kat hospital...dia yg bayar kos perubatan tu secara senyap2...

dekat ngan umah diaorg ni ada 1 keluarga mesir...nama tuan umah tu Bahadur...dia ada isteri dan 3 org anak...Bahadur ni garang giler dan selalu buat bising kat kawasan tu...selalu bergaduh dgn isteri dan anak2 dia...

pada satu mlm Fahri terdengar Bahadur pukul dan halau anak dia Noura...Noura dibiarkan sendirian di luar umah...pastu Fahri mintak tlg kat Maria supaya tolong Noura...bawak Noura ke rumah dia...mula2 Maria takot...tp bila Fahri berulang kali mintak tolong...akhirnya Maria bersetuju...

Maria pujuk Noura dan bawak blk ke rumah dia...dan keesokan harinya Noura dibawa ke umah Nurul salah sorang pelajar perempuan Indonesia yg rapat dgn Fahri...

satu hari masa Fahri naik Metro ala2 lrt...ada seorg mesir marah bila seorg perempuan berpurdah bg tpt duduk kat sorg minah salleh yg dah tua...sbbnya org mesir berfikir omputih jahat...Fahri cuba leraikan dan akhirnya berjaya...kat situ la dia berkenalan dgn Aisya...

diaorg saling tukar no tel...dan satu hari Aisya mintak tolong Fahri pasal beberapa persoalan dalam Islam...sbb omputih yg dia tolong tu rupanya wartawan nama dia Alicia...dia byk nak tau pasal kedudukan perempuan dalam Islam...Fahri compile semua jawapan dgn bantuan Maria...

Noura pulak dibantu dan akhirnya terbukti Noura bkn anak Bahadur yg sbnr...dia tertukar masa lahir...dan Noura diserahkan pada keluarga dia yg sbnr...dan Noura tulis satu surat utk Fahri melahirkan rasa cinta dia pada Fahri...tapi Fahri menganggap dia hanya anggap dia sbg adik...dan dia tolak dgn cara baik...

pada suatu hari Syeikh yg ajar dia ngaji tu introduce dia sorg perempuan utk dijadikan isteri...mmg salah satu plan Fahri adalah kawen...Syeikh tu bg gambar dan suruh dia solat istikharah...Syeikh tu ckp perempuan tu kenal Fahri...Fahri takot nak tgk gambar tu...dia call mak dia tanya...mak dia ckp kalo perempuan tu sanggup nak duduk Indonesia dia restu...Fahri solat dan dpt petunjuk...dan dia bersetuju utk berkawen dgn perempuan tu...

sesi pertemuan dirancang untuk Fahri bertemu dgn bakal isteri dia...rupa2nya bakal isteri dia adalah Aisya...terkejut betul Fahri...masa tu Fahri terus jatuh cinta dgn Aisya...pastu terus plan majlis perkahwinan...dah kawennn...



pada saat Fahri nak kawen...Maria bercuti bersama keluarga dia...dan tak dpt dihubungi...dan pada hari dia nak nikah...datang makcik dan pakcik Nurul menyatakan hasrat Nurul...rupa2nya Nurul ada hati kat Fahri...tersentak Fahri...tp apakan daya dia akan bernikah pada hari tu...sbnrnya sblm ni fahri mmg suka kat Nurul jugak tapi bila fikir Nurul tak sama taraf dgn dia...so dia segan...pakcik dan macik Nurul plak rasa bersalah giler sbb lmbt bgtau Fahri...

lepas kawen baru Fahri tau rupa2nya Aisya anak org kaya...mak dia org mesir ayah dia org jerman...mak dia dah meninggal dan byk harta ditinggalkan utk dia...diaorg hidup aman damai sampai satu hari 2 org polis dtg tangkap fahri atas kesalahan merogol...

fahri diseksa dipenjara...rupa2nya Noura yg menfitnah fahri...saksi utama adalah maria...tp pada masa tu maria koma tak sedarkan diri...

adik Maria, Yusof datang jumpa Fahri kat penjara...dia mintak Fahri rakam suara dia supaya Maria boleh bangun sbb Maria hanya boleh dirangsang oleh orang yg dia cintai...family Maria tau pasal ni bila baca diari Maria...

tapi bila diaorg cuba...Maria still tak bgn...so parents Maria bertekad bawak Fahri jumpa Maria kat spital...kat sana mak Maria suruh Fahri pegang tangan Maria tapi Fahri taknak sbb bkn muhrim...bila Aisya sampai...mak Maria mintak kebenaran Aisya supaya Fahri berkawen dgn Maria...dgn keterpaksaan Aisya merelakan demi kebaikan semua...

pernikahan dibuat secepat mungkin kat hospital...selepas selesai...Fahri pon pegang tangan Maria dan cuba membantu Maria supaya sedar...tak lama selepas tu Maria pon sedar...dan Fahri dibawa blk ke penjara...

selepas tu Maria datang ke mahkamah utk jadi saksi...Maria menceritakan semua perkara yg terjadi dan menyatakan Noura membuat fitnah...selepas memberi keterangan Maria terus pengsan...dan Noura mengaku Bahadur yg merogol dia dan dia buat semua tu sbb sukakan Fahri...lepas tu Fahri dilepaskan...

ketika Fahri dan Aisya melawat Maria kat hospital...Maria still tak sedarkan diri...mulutnya terkumat-kamit membaca surah Maryam...lepas tu dia terjaga...dia mintak ajarkan dia ambil wuduk dan solat...lepas Maria mengucap dua kalimah syahadah...terus dia meninggal...

bg yg pernah baca buku pasti suka novel berbanding filem sbb dalam novel lebih detail...masa aku baca novel aku bayangkan Fahri tu begitu alim...tp bila tgk filem tak seperti yg aku bayangkan...ciri2 kehidupan Islam tu tak banyak sangat ditonjolkan dalam filem ni...

dalam filem tu Fahri boleh duduk berdua di ruang tamu dengan Maria...masa tu Fahri tertido...tp kalo dalam novel...Fahri sgt marah pada Saiful, housemate dia bila dia ditinggalkan berdua dgn Maria masa dia tak sedarkan diri kat hospital...

dalam filem jugak watak Aisya tak selembut dalam novel...dalam novel bila Fahri menangis pon Aisya cepat2 mintak maaf...tapi dalam filem Aisya boleh lagi meninggikan suara pada suaminya...

dalam filem jugak Aisya sgt cemburu...dalam novel pon Aisya cemburu jugak..tu pon lepas Fahri kawen dgn Maria dan duduk berdua di dalam bilik wad tu...tapi dalam filem....diaorg saja panjangkan part Maria dan Aisya bermadu...dan Aisya sgt cemburu menyebabkan Aisya keluar dari rumah...


dalam filem watak Yusof, adik Maria dan Boutrous, ayah Maria tak ada...

dalam filem kawan2 sepenjara Fahri sgt baik...tolong-menolong dan saling membantu...diaorg siap solat jemaah dalam penjara...tapi dalam filem teman sepenjara dia sgt annoying la...

dalam novel Alicia kembali ke Mesir dan convert ke Islam...tapi dalam filem tak ada...

tapi 90% jalan cerita sama macam novel cuma part2 yg aku sebutkan kat atas je...maybe ada lagi kot tp tak perasan...hehe...

so sapa2 yg tak baca lagi novel silalah baca...lagi syok baca novel dari tgk filem dia...

boleh baca komen pasal filem ni kat blog aini ...

Friday, September 12, 2008

Jalan-jalan pegi Laman 2008

haha...lama giler baru rajin nak buat posting pasal ni...bila tarikh pon aku dah tak ingat..hehe...


gambar pon tak byk yg ada...shuk dah delete lam digicam...huwaaaa (nak gambar!!!!)


ceritanya bermula begini...


actually tak plan betul2 nak pegi laman 2008 ni...tup2 terus decide ok kita gi laman 2008 ...naik lrt..pastu naik komuter smp KL ...sempat amik gambar sat kat stesen keretapi...


.......


pastu jln kaki terus ke laman 2008 ...ingatkan tpt tu dekat la dgn stesen keretapi tu...sekali tu...masyaAllah...jauh giler ke dalam...dah la naik bukit...berpeluh2 satu badan...


ni muka kepenatan masa sampai kat pintu masuk...


......


lepas masuk dan isi perut ngan keropok + ayaq...dan tgk landskap dan bunga yg cantik2...baru la boleh tersengih sket...haha...


..........


..........

ada satu landskap tu diaorg jual tongkat ali dan kacip fatimah....tu dlm periuk tu tester...aku tak minum sbb sure pahit kan?hehe...




dah smp kat tgh2 tu boleh la tersengih lagi dan lagi...haha...sbnrnya tu tgh tahan panas...hehe...


........



actually tpt ni besar...diaorg buat kat Taman Tasik Perdana...so mmg besar la kan?ditambah dgn menapak dari stesen keretapi..lagi la lenguh giler kaki aku...haha...

aku rasa aku tak round abis la hari tu...separuh je kot...pastu aku npk buggy...ingatkan leh naik...rupanya utk OKU + veteran jek...huhu...kalo dia suruh aku bayar pon aku sanggup...dah tak larat nak menapak keluar...

masa balik npk tram...tp tak sempat nak kejar...at last cari teksi terus blah...ahaahha...

moral of the story....next time buat homework dulu sblm nak gi mana2 :P

Wednesday, September 10, 2008

25 Ways to Save More Each Month


aku jumpa artikel ni kat yahoo finance...macam menarik utk dikongsi bersama...

actually artikel ni disiar dalam BusinessWeek....

maklum la...sekarang ni semua barang dah naik harga...so langkah berjimat-cermat kena la kita mulakan...

so apa lagi...bacalah tips2 kat bawah ni :)


by Ben Steverman
Friday, August 8, 2008
provided by


The more we spend unnecessarily, the less money we save for our true priorities and future needs. That's especially important in challenging economic times. BusinessWeek asked financial advisors for tips on how to reduce expenses and boost savings. Changing spending habits can be difficult, but here are 25 suggestions to get started.

1. Track Every Expense
Financial advisors say the best way to control your spending is to know precisely where all your cash is going each month. There are several options: Make a budget; keep a spreadsheet of all spending; or buy a computer program designed to help manage your finances.

2. Vacation in the Off-season
Reston (Va.)-based financial planner Frank Boucher says he is taking his beach vacation in early September, when he found a luxury condo for half its cost during July and August. Vacationers can also save by staying with friends or visiting low-cost locations like developing countries.

3. Cut Out Investment Charges and Fees
Jeff Seymour of Triangle Wealth Management in Cary, N.C., points out that many investors end up paying 2% to 3% off the top each year for investing costs. Lower-cost mutual funds and index funds can slash that bill, savings that compound over several decades of investing.Also, save more by taking full advantage of your employer's matching contribution to your 401(k) account.

4. Cut Back on Eating Out
Food is a daily expense that can add up quickly over time, so office workers can save a lot just by bringing their lunches to work rather than buying every day. Meals eaten at home almost always cost less than evenings out, even at more casual restaurants.

5. Downsize Your Car
Drivers stuck with a gas-guzzling SUV might consider selling it and finding more fuel-efficient wheels. (Of course, that could mean a financial hit given falling prices for the behemoths.) You can save on fuel and also on auto loan payments. High car payments are a frequent budget-buster, financial advisors say.

6. Cut Utility Bills, Especially Electricity
Experts are full of advice on lowering electricity and heating bills: Buy efficient light bulbs; lower the thermostat; turn off the air conditioning whenever possible; turn off lights and unplug appliances when not needed.

7. Make Sure You Don't Have Too Much Insurance
Life insurance can be a bad deal if you don't have dependents. For auto and home insurance, deductibles are often too low, advisors say. "You can save quite a bit by going from a $250 to $1,000 deductible," says Kirk Kinder of Picket Fence Financial in Bel Air, Md. "Also, shopping these for prices every couple years is important."

8. Find Cheaper Beverages to Drink
If you can break your addiction to fancy coffee, the free office coffee can be a money-saver over time. Unwilling to give up out-of-office coffee breaks, some thrifty consumers switch to a cheaper drink at their local Starbucks or other coffee shop. For alcoholic drinks, quality wines, beers, and liquor can be found at lower prices with a little research.

9. Examine Your Phone Service
Do you need both a landline and a mobile phone? If you have a cell phone, do you need long-distance service on your home phone? Canceling one line could mean one less bill every month. Many people have phone packages that are too expensive for their needs, so read your bill carefully.

10. Stop Paying for Premium Cable
Some penny-pinchers cancel cable service entirely to save $100 or more each month. Others lower their bills by cutting out premium movie channels.

11. Drive Less; Consolidate Trips
Think before jumping in the car. By planning and running many errands on the same car trip, you cut your fuel usage. Rather than driving, consider using public transportation, or walk, bike, or rollerblade somewhere nearby.

12. Use Warehouse Stores Wisely
Warehouse stores like Costco or
Wal-Mart's Sam's Club can be great places to get deals, but they can also encourage over-spending. "Just make sure you go with a list and only buy those things that you are actually going to consume," financial planner Frank Boucher says. "It makes no sense to get a 'bargain' on a bulk item if you are going to throw half of it away."

13. Lay Down the Law with Your Free-Spending Friends
It can be hard to keep up with wealthier or less thrifty friends. Some financial planners advise cash-strapped clients to seek out social companions with similar budgets. However, if you're honest about your spending limits, true friends should be willing to adjust their plans by, for example, choosing a less pricey restaurant.

14. Find Free Entertainment
Movie rentals, cable TV packages, book purchases, concert tickets—it can all add up. Use your local public library to read books and rent films for free. Depending on where you live, it might also be possible to find free concerts, performances, and readings.

15. Consider Alternatives to a Gym Membership
The health benefits of a fitness club membership are only worthwhile if you go often. But there are other options: Exercise at home, outside, or at a local parks facility. Or, sign up for individual exercise or yoga classes rather than a full membership.

16. Cut Your Own Lawn
Michelle Goldstein of Goldstein Financial Future in Dallas estimates her family saves $40 each time they mow their own lawn instead of calling a lawn service.

17. Be Smart with Credit Cards
Financial advisors admonish clients to pay off their bills each month to avoid interest and finance charges. For those stuck with debt, move cash to cards with low interest rates. Some find they spend less on impulse purchases if they cut up their credit cards and use only cash instead.

18. Annualize Your Expenses
When reviewing your spending habits, roughly calculate how much they're costing over the course of a year. "Realizing how much things cost over the course of a year can really help put things in perspective," says Bob Nusbaum of Middle America Planning in Pittsburgh. For example, if you spend $10 for snacks and lunch each weekday, that adds up to $2,500 in a year.

19. Force Yourself to Save
One way to save more is to trick yourself. Transfer money automatically from paychecks into savings or investment accounts. With less available in your checking account, you'll be more careful about your spending. Gradually increase your automatic savings rate over time.

20. Institute a Waiting Period for Major Purchases
Wait at least 48 hours before deciding to buy anything over a certain price limit—$50 for example. After the waiting period is over, "You may decide that the object desired really isn't worth the price," says Jennifer Hartman of Greenleaf Financial Group in Los Angeles.

21. Pay Bills Online—Save on Stamps, Avoid Late Fees
Set up your finances so bills are paid automatically or online at the click of a mouse. "There's no reason to pay for stamps and envelopes and run the risk of a late-payment fee when bill-pay programs are usually free," says Walt Mozdzer of Syverson Strege & Co.

22. Make Sure You're Deducting All Business Expenses
Chris Long of Long & Associates in Chicago says clients often make the mistake of mixing personal and business expenses on one credit card. That makes them less likely to get reimbursed for expenses by employers or to deduct expenses from taxes.

23. Buy Generic Drugs and Groceries
Store-brand products in grocery stores are often made by the same manufacturers as the brand-name items. If you take prescription drugs, ask your pharmacist if a cheaper, generic version is available.

24. Buy Used
Cars, books, furniture, and even clothing can be bought used for a fraction of their original cost. New cars in particular often aren't worth the extra cost; a lightly used vehicle can save you thousands of dollars with little or no extra maintenance expenses.

25. Shop Smart
Coupons are a classic way for shoppers to get great deals. Supermarkets vying for shoppers will frequently run "double coupon" promotions. Comparison-shopping on the Internet is easy thanks to a variety of sites designed to help shoppers find the best deals. When retail Web sites ask for "coupon codes," try to find one by using a search engine. But whether online or in person, avoid the temptation of bargain-hunting for items you don't really need. "Most of the time if an item is 20% off, we waste $8 to save that $2," says Neerja Bhutani of Bhutani-Palmin Financial Planning in Walnut Creek, Calif.

Copyrighted, Business Week. All rights reserved.

Pizza Hut Santapan Ramadhan


sapa2 tgh cari tpt nak mkn kat mana waktu berbuka nanti...boleh la try Santapan Ramadhan dari Pizza Hut ni...

nampak mcm sedap je ek...menu istimewa Ayam Percik Pan Pizza dengan Kurma Curry Meatball Rice...hmm...nyum nyum...

nak mkn kat situ boleh...nak take away/delivery pon boleh...

ala...tp kan pesal nasik tu 1 je kan?cukup ke nak share masa berbuka nanti?heheheh...

Tuesday, September 9, 2008

I Miss U !!!!

rindu sapa ek?haha...rindu anak buah aku la...Athirah Batrisya...keletah betul...tak pandai ckp tapi nak bercakap...pastu suka sgt tgk gambar dalam hp + digicam...

dah pandai baca doa tido...tp suka tukar perkataan "ahya" kepada "papa", "kakak", "mama"...tah mana la dia belajar tukar2 tu...

pandai jugak menyanyi lagu "Burung Kakak Tua"...lagu ni kakak dia yg ajar...

video kat bawah ni aku sempat ambik sebelum blk kl hari tu...dia nyanyi lagu "Burung Kakak Tua"...diiringi oleh nyanyian kakak aku...muncung2 mulut bila nyanyi...

video

Friday, September 5, 2008

Death Race

filem Death Race ni sbnrnya difilemkan semula...filem asal adalah Death Race 2000 yg difilemkan pada tahun 1975...

penggambaran filem Death Race ni sbnrnya bermula tahun 2002 tapi atas sbb2 yg tak dapat dielakkan...filem ni hanya dapat ditayangkan pada tahun ni...

cerita ni mengisahkan pada masa hadapan di US...banduan2 akan bertanding sesama sendiri dalam acara lumba kereta...

pada permulaan cerita menayangkan perlumbaan 2 kereta Dodge Ram dan Ford Mustang yg sarat dengan pelbagai senjata dan perisai...driver mustang tu driver bertopeng yg terkenal..nama dia Frankenstein...setiap driver akan ada sorang navigator perempuan dari penjara perempuan (mcm treasure hunt plak ek...hehe)...

masa tu adegan tembak menembak...Dodge Ram tembak kereta Frankenstein bertalu2...kebetulan lak tatau kenapa perisai kereta Frankenstein tak berfungsi...dia lepaskan perisai blkg kereta dia dan dia suruh navigator tu keluar dari kereta tu...dan kereta Frankenstein terus meletup...keadaan Frankenstein menjadi tanda tanya...

sejak dari tahun 2008 ekonomi US ditimpa bencana...penjara2 banyak dimiliki oleh syarikat persendirian utk mengaut keuntungan...salah satunya Terminal Island Prison...syarikat tersebut menayangkan pergaduhan antara banduan2 melalui internet...pergaduhan tu kalah mati...pastu bila semua org dah boring dgn tayangan tu...so diaorg beralih ke Death Race yg mana perlumbaan kereta dengan senjata dan perisai...so sapa kena tembak mmg mati terus la...giler betul diaorg ni kan?

Jensen Ames (Jason Statham) diberhentikan kerja sbb syarikat besi yg dia kerja bankrap...dia blk rumah cerita dgn isteri dia...masa dia tgh bersiap kat tingkat atas dan isteri dia tgh memasak kat dapur...tiba2 ada penceroboh masuk umah diaorg dan bunuh isteri dia...bila Jensen nampak isteri dia terlentang kat dapur...tiba2 penceroboh tu spray mata dia dan dia pengsan...bila dia sedar...tangan dia ada pisau berdarah dan polis tiba kat umah dia...dan dia ditangkap dan dibawa ke Terminal Island Prison...

Sbnrnya tu adalah perangkap...warden penjara tu Hennessey (Joan Allen) nak Jensen jadi driver Ford Mustang yg baru..warden tu bgtau Jensen dia tau kat mana anak dia dan dia akan dilepaskan kalo menang 5 pertandingan Death Race...tp Frankenstein dah menang 4...so dia hanya perlu menang 1 je lagi...

Pertandingan tu ada 3 stage...stage 1 & 2 hanya perlu berjuang agar tak mati...stage 3 plak kena menang utk dapat kebebasan...

masa stage 1...Jensen diperkenalkan dengan navigator dia Case (Natalie Martinez) yg juga dulu navigator Frankenstein...dan dalam perlumbaan dia dpt cam salah sorg driver,Pachenko, adalah org yg membunuh isteri dia...


ni lah Case baru turun dari kenderaan polis...banduan2 lelaki tgk semula terjojol bijik mata...haha...

lepas abis race...Jensen rasa dia hanyalah alat utk mengekalkan lagenda Frankenstein dan utk kepentingan Hennessey...dia cerita kpd warden tu yg dia syak Pachenko bunuh isteri dia...tapi Hennessey tak pedulikan...tapi dia keep on ckp pasal anak dia...kira umpan la tu...

Stage 2 Jensen mempersoalkan niat Case...akhirnya Case mengaku dia yg sabotaj perisai Frankenstein supaya dia tak menang perlumbaan untuk dapat kebebasan...tp sebaliknya Case yg akan dpt kebebasan tu...pastu Jensen pon sedar dia juga tak akan dapat kebebasan tu dan akan mati...dan akhirnya dia survive stage ke 2...

......

ni lah scene masa perlumbaan...

stage ke 3 cuma ada 2 driver je...Jensen & Machine Gun Joe...seblm race Jensen tambah 1/2 gelen minyak lagi dan bersepakat dgn Joe...rupa2nya diaorg berpakat lepaskan diri dari penjara tu bersama2...kelam-kabut semua bila diaorg lepaskan diri dari pulau penjara tu...tp akhirnya berjaya jugak diaorg lari dgn pertolongan Case yg menyamar jadi Frankenstein...Case tak kisah sbb dia dah dpt surat pembebasan dia...

akhirnya Jensen & Machine Gun Joe mula hidup baru sebagai mekanik...dan Jensen dapat semula anak dia...

secara keseluruhan aku rasa cerita ni best sbb tak membosankan...plot cerita pun lain dari yg lain...mula2 tu ingat cerita membosankan...ye la..aku bkn suka sgt cerita ganas2 ni...tp akhirnya aku berpuas hati dgn cerita ni...aku bg 4 bintang....

selamat menonton!

Thursday, September 4, 2008

Selamat Pengantin Baru Lai & Potoy!!!

kenduri ni dah lama...pada 16 Ogos lepas...skrg ni baru rajin nak post....hehe...

sorry jugak kepada kawan2 aku yg lmbt giler dpt tgk gambar lai & potoy...ahahahah...sorry dude!

masa tu aku on the way blk kampung kat Kuantan dgn kakak aku...so aku singgah la kejap kat kenduri lai ni...sama mcm aini...mula2 aku agak jugak mesti warna tema purple...tp tekaan meleset...rupa2nya hijau...

aku sampai dlm pukul 1.30 tgh hari...cuaca panas...dah la gamble pakai jeans jek...hehe...

sampai2 tgk pengantin tgh makan...ingat nak amik gambar...tp jauh ke dlm rumah la plak...segan plak aku...hehe...tiba2 dgr suara memanggil nama aku...rupanya K.U panggil...tak sangka plak dpt jumpa...masa tu ada husband dia Kahar...pastu ada Abg Mie + Kak Lela & anak2...diaorg ni semua satu kolej dgn aku dari 1st year smp la final year...

tanpa berlengah lagi aku dgn kakak aku terus mkn...mmg tgh lapar giler...byk giler lauk...ada lauk kenduri...ada lauk kampung...ada kuih-muih...berapa la belanjanya ek...hehe...tak amik lak gambar mknan :P

bila aku abih mkn baru aini & adik dia sampai...tunggu aini mkn kejap pastu terus masuk dlm utk amik gambar dgn pengantin...

sementara tunggu pengantin hantar keluarga potoy balik...kitaorg sempat melawat bilik pengantin...cantik betul kan?berangan je aku...ahahaha :P

ni plak gambar pelamin...bak kata aini...ala2 design pak abu...hehe....


lepas amik gambar sama pengantin...terus sambung perjalanan ke Kuantan...



Untuk Lai & Potoy...SELAMAT PENGANTIN BARU...SEMOGA BERBAHAGIA SELAMA-LAMANYA...AMINNNN


Boleh lawat jugak blog aini

Tuesday, September 2, 2008

My Google Adsense earnings for August


huhu...npk gayanya earnings bln august menurun la...

aku rasa sbb aku tukar theme la...huhu...

bln july dpt $1.53 ...

mcm mana ni?nak kena tukar semula theme lama yg simple giler tu ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...