Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, October 14, 2008

Ayam Masak Merah

lately cam rajin plak nak masak + cuba resepi...hehe...resepi kat bawah ni dah lama aku save tp tak buat2...semlm baru terfikir nak buat...tp aku ganti ayam dgn ikan sbb kat umah aku ayam tade...hehe..

bila dah siap rasa cam ikan masak kicap cam kak teh buat lak...ke aku yg salah buat?haha...tp apa2 pun sedapppp...pojan ko try la...senang je ni...main campak2 je...hehe...



Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • garam kunyit
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan kicap
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit air
  • 1cm halia
  • 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara-cara

  • Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
  • Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
  • Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  • Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.


4 comments:

NedLi Natalisz said...

moi,

ko biar benar.. siap buat ader hiasan atas ayam tue.. heheheh nie masak kat rumah ke kat hotel nie (^^')


err.. rajin blajar masak skrg.. dah nak kawen ker (^^!)

amoi said...

haha...gambar tu sekadar hiasan...bkn aku buat tu...yg aku buat aku tak amik gambar...hehehe...

err...err..kawen?hobi aku berganti2...bln ni hobi aku memasak...hehe...:P

pojan said...

baru aku nak tanya.. tu gambar hiasan ke gambo ko masak.. mcm x pcaya jek.. heheh

tahniah2... bln dpn kot baru mood masak.. nanti aku try aku ajak ko skali dtg.. ngeh ngeh

amoi said...

haha...gambar hiasan...lupa plak nk bgtau :P

yeaaaaaaa...jgn lupa ajak ye...kita buat pot luck :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...