Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, November 18, 2008

Ada Apa Dengan 5 Sen?


sejak kerajaan buat rounding adjustment...semua bil kita akan genap ke 5 sen yg terdekat...antara naik atau turun depends pada sen yg kat blkg tu...tak perlu aku terang...korang semua dah paham kan?hehe...

kalo tak salah aku kerajaan laksanakan mekanisme ni utk mengurangkan duit 1 sen yg dikeluarkan + nak elakkan org membazir duit 1 sen...ye la...kdg2 org buang je duit 1 sen...tp cuba korang fikir...kalo kita ada 99 sen...kena ada gak 1 sen nak cukupkan singgit...hehe...

sbnrnya aku bkn nak cerita pasal rounding mechanism ni...tapi aku nak cerita pasal cashier yg tak reti nak pulang duit 5 sen...dah byk kali aku kena...tatau la kalau korang pernah kena atau tak....

ahad lepas aku mkn kat domino's...biasa la...fast food sure ada segala mak nenek tax/caj kan?so bila dah di round up/down jadi la rmXX.65 sen...aku pun hulur la duit...lepas tu selamba je bagi balance tak cukup 5 sen...aku dah agak dah...sure tak cukup 5 sen punya...tapi aku blah je la...segan la pulak nak mintak 5 sen walaupun sbnrnya 5 sen tu hak aku....tapi bersungut jugak aku...

A: "Dia bagi balance tak cukup 5 sen la...selalu kena macam ni"

B: "Mintak la"

A: "Segan la plak...5 sen jek"

B: "Ala...duit kita...mintak je la...cuba bayangkan dia ambik 5 sen kat setiap orang...dah berapa dia dapat?"

A: (betul jugak)

A: "Kalau dia cakap tak ada?"

B: "Takpe la...kita blah je la...cakap elok2"

A: (boleh la jugak try nanti)

pastu kitaorg pergi McD pulak...tapau french fries McShaker...lepas order dah bayar terus ke tepi sbb ramai org queue lagi kat blkg...

B: "Dia bagi balance tak cukup 5 sen"

A: "Apsal tak mintak?tadi beria cakap suruh mintak"

B: "Tak perasan...tadi tak sempat nak kira"

A: "Tu la...lain kali kena bawak 5 sen la"

cuba korang bayangkan seorang cashier tak bagi 5 sen kat setiap customer...dan katakan masa dia jaga mesin cashier tu ada 100 orang customer...

100 x 5 sen = rm5

kalau sebulan dia buat kerja macam ni?

rm5 x 30 = rm150

wah...senang2 dapat side income...haha...hampeh sungguh...

korang pernah tak dengar cerita pasal pekerja bank yang ambik duit 1 sen dalam akaun customer?kita pun tak perasan 1 sen duit kita hilang...tapi bayangkan berapa orang bukak akaun dalam 1 bank?tak ke ribu2 dia akan dapat duit dengan senangnya?hehe..lu fikirlah sendiri...

sepatutnya premis2 ni kena sediakan banyak syiling 5 sen...diaorg kan tau bil diaorg kebanyakannya berakhir dengan 5 sen...

dan lagi satu masa korang mintak 5 sen kat cashier tu sbnrnya korang uji cashier ni...kalau betul dia tak ada duit 5 sen mesti dia cakap tak ada...tapi bila korang mintak...dia bagi...maknanya dia sengaja tak nak bagi korang 5 sen tu...hehe...

moral of the story...bawaklah 5 sen ke mana sahaja anda pergi...hehe...

10 comments:

zool said...

Pasal 1 sen kes lama dulu...
Yang siap pakai kete mewah tu..

shaxx said...

kalau ekonomi dunia terus jatuh nanti RM1 pun boleh jadi cam duit 5 sen..huhuu

amoi said...

zool: wah ye ke?siap pakai keta mewah ek...hampeh je buat duit cara mcm tu...huhu...

amoi said...

shaxx: aah betul tu...lama2 duit singgit pun boleh jadi mcm 5 sen...huhu..

nedli said...

mintak weh.. 5 sen pun duit gak

amoi said...

tu la pasal...lenkali kena mintak la...

kuizikel said...

aha.. mintak jek 5 sen tu.. pastu tgk ada box derma kan slalu kat kfc/pizza/mcd.. kira terus masuk kat situ.. kira taklah nampak kedekut sgt.. ok tak trick aku ni? heh

amoi said...

haha...ok jugak tu...boleh dipraktikkan...

nedli said...

hahah.. aku buat camtue gak pojan.. saja jaki ngan cashier. bknlah kedekut tp geram. nak 5 sen dr kiter, mintak laa kan.. (kalau x mintak namanyer mencuri!) takkanlah kiter x kasik kalo dier mintak ngan kiter elok2 (^^ii)...

tp mcm kelakar laa plaks.. " kak saya amik 5 sen nie yer?"~ cuber bayangkan dier ckp kat setiap customer camtue.. (^^,)

amoi said...

ekeke...kreatif betul imaginasi ko...hehe...

oo korang mintak ek?aku mmg segan sket bab2 mintak ni...tu pasal aku tak suka pinjam duit/brg kat org...nnti aku segan nak mintak blk...huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...