Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, January 31, 2009

Cameron Highlands - Day 2

ahad 25 jan 2009

lebih kurang pukul 8.15 a.m kitaorang bertolak dari hotel...kali ni pergi tapah ikut jalan dekat...11km je ok! ni baru la 20 minit...singgah breakfast sat kat tepi jalan hala ke tapah tu...makcik kedai tu pun macam excited je ramai anak dara singgah kedai dia...haha...siap tanya nak pergi mana semua...hehe...

grand kampar hotel


kemas2 barang dulu


gerai tepi jalan dari kampar ke tapah...aini cakap mee rebus makcik ni sedappp...


radie laju je order makanan...lapar sangat la tu...hehe


radie & aini

lepas makan terus naik cameron..nasib baik cuaca cerah...dengan perut penuh...lalu jalan bengkang bengkok...pakai seat belt...mual jugak perut aku...huhu...dalam perjalanan...bunyi periuk kat dalam boot sangat annoying...so kitaorang berhenti kat tepi jalan untuk betulkan periuk yang tak stabil tu...pesal bawak periuk? periuk tu untuk masak steamboat...hehe...

kitaorang berhenti betul2 kat belakang myvi hitam yang kebetulan memang dah parking kat situ...tiba2 aku & aini nampak sorang mamat jenguk muka dari pintu kereta sambil cakap kat telefon...mula2 macam pelik...bila dia keluar dari kereta macam hensem pulak...ahahahaha...aku ingat nak snap dah gambar mamat tu...tapi dihalang oleh aini...takut mamat tu perasan katanya...haha...tiba2 mamat tu datang dekat kereta kitaorang....waaaaa...rupa2nya nak mintak air bateri...dan lagi malang rupanya mamat ni punya bateri kereta meletup...dia cakap jatuh...tapi tak logik la plak boleh jatuh...maybe dia buat lawak je kot...aku tak dapat nak beramah mesra dengan mamat tu sebab aini kejam tinggalkan aku suruh jaga kereta...uwaaaaa :(( ...dan sepanjang perjalanan tu kitaorang asyik cerita pasal mamat ni je...haha....kepada pemandu kenderaan kat bawah ni sila contact saya ye! haha...

kejam aini tinggalkan aku suruh jaga kereta...huhu

bila sampai kat tanah rata...hujan turun mencurah2...cuaca sangat sejuk...so lawatan tak dapat dimulakan...kitaorang decide check in apartment dulu...kitaorang tinggal kat carnation apartment, tanah rata...rm350 1 malam...quite ok...ada 3 bilik tidur & 2 bilik air...ada sofa, meja makan dan dapur untuk memasak...pinggan mangkuk dan kelengkapan memasak pun ada...tv & astro...kedai runcit pun kat depan rumah jek...so tengah hari tu kitaorang masak nasi lauk sardin & ayam goreng....yummyyyy...

sapa2 berminat boleh ambik no tel ni ye...iklan free la pulak...hehe..


dapur & dining hall...lupa pulak nak ambik gambar living hall :P


bilik tidur utama...ada toilet kat dalam


bilik 2


bilik 3

lepas zohor aktiviti pun bermula...nasib baik gerimis je...tempat pertama kitaorang singgah kat smokehouse...landscape kat sini cantik...siap dapat award tu...kat sini just singgah untuk ambik gambar jek...

plan perjalanan dulu


kat smokehouse...


1..2..3...


macam kat oversea tak?hehe


aini membuli adik2 dia buat aksi korea...1,2,5...tgk muka nana yg comel...hehe...


for patrons only ok!

nasib tak baik...jalan jem...so mana tempat yang boleh singgah kitaorang singgah je...lagipun aini lupa bawak list tempat2 yang menarik....tempat seterusnya nursery...kat sini aini borong kaktus...murah2...cantik2 pulak tu...apa ntah nama nursery ni...lupa pulak nak ambik gambar...hehe...

kaktus...3 rm5 je ok!


aku suka gambar ni...pencahayaan cukup...hehe


banyak borong kak!

destinasi seterusnya gerai sayur dan buah...tapi sebab aku, radie & jaja lapar...so kitaorang lepak makan bihun sup...so-so la rasa dia...tapi sebab sejuk...memang sedap la makan sup panas sambil menikmati jalan jem kan...haha...masa aku nak bayar tiba2 adik yang jaga kedai tu tanya "akak ni wartawan ke?"...haha...nak tergelak aku..."takde la..." "ni ambik2 gambar ni" ...aku ingat dia marah ambik gambar kedai dia..."takde la...saja suka2...jalan2 ambik gambar"...hehe...aku rasa aku ni memang ada gaya photographer la...aaahhaha...perasannnnn...

akak cashier gerai ni auwwwww tau


pakcik gerai satay kat hujung tu sampai sudah tak hantar2 satay kitaorang...hampeh!

lepas tu kitaorang singgah rose valley pulak...tapi tak masuk dalam pun...just singgah kedai2 yang ada kat situ...beli cenderahati & sayur2...strawberi kering pun ada...sedap jugak strawberi kering ni...1st time aku makan...

lepas tu singgah kedai lain pulak...aku borong teh cameron valley yang berperisa tu 9 kotak...dapat 3 kotak = rm22...aku beli selipar strawberi rm10 sbb lantai apartment tu sejuk giler...lepas tu aku kecek dapat free 2 fridge magnet...haha....ala singgit je 1 magnet tu :P

radie tgh berlakon belek teh...hehe


aini singgah kedai auntie ni...nak beli kaktus lagi...auntie ni disyaki menipu sebab dia cucuk bunga tipu atas kaktus tu...ada ke patut? lepas tu buat muka selenge la pulak...nasib baik la ko perasan aini!!

inilah auntie selenge itu

on the way balik ke apartment ingatkan nak singgah ladang boh kat sg. palas...bila sampai kat situ tengok2 kat signboard diaorg tutup pukul 4.30 p.m...lebih malang lagi hari isnin tutup...huhu....punah harapan aku nak ambik gambar sambil menikmati secawan teh di tepi ladang teh...huhu...ni semua gara2 jem giler...2 jam stuck dalam jem...padahal nak turun dekat jek...huhu...jem sebab ada pasar malam kat brinchang...dengan ramai orang...lagi la bertambah jem....

kat cameron pun jem tau!

kitaorang sampai kat pasar malam pukul 8.30 p.m...tu pun tergesa2 beli barang sebab nak balik apartment...nak sediakan steamboat untuk makan malam...oh kat pasar malam teh cameron valley lagi murah...aini dapat 3 kotak rm20...so sapa2 nak pergi lain kali beli teh kat pasar malam ek...kat kilang lagi mahal tau...aku beli buah strawberi dapat 4 kotak rm35...sempat jugak beli jem & jagung manis...memang manis betul...pasar malam ni best sangat...tapi hari hujan dan masa suntuk nak jalan2 lebih2...

apakah ini?


borong sayur


sampai kat aparment semua kelam-kabut sediakan makan malam...nasib baik senang je nak buat steamboat ni...kakitangan pun ramai...so cepat je la siap...hehe...bila time nak makan...dapur laptop aini buat hal pulak...so terpaksa tukar steamboat ke dalam rice cooker...haiii...macam2 dugaan betul...hehe...tapi walau apa pun...makan tetap makan...sampai senak perut la makan malam tu...hehe...

malam tu tido sangat best sebab dapat selimut yang tebal...zzzzzzzz...

4 comments:

kuizikel said...

1 2 5..ahah..sngguh comel nana, patutla lagu dia paling comel duet ngan achik meletoppp.. hahahhaha

adoi jelesnyer aku..tidak2 tidak.. aku tidak jeles... huhu

amoi said...

haha...comel kan nana?

haha...saja je tunjuk gambar byk2 kasi ko jeles...hehe...

~tuah.rimbun~ said...

smoke house tu tempat apa ek?
tmpt org termenung sambil bertemankan roka ke?

amoi said...

haha...smokehouse tu sebenarnya hotel...tapi org luar boleh masuk dalam tu untuk amik gambar...diaorg nye landscape cantik dan dapat award...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...