Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, January 7, 2009

Hari Pertama Persekolahan 1988

masih ingat lagi 20 tahun lepas aku mula bersekolah darjah satu di Sek. Keb. Batu Tiga...aku memang bersemangat nak pergi sekolah...sebelum umur aku 7 tahun lagi (dalam 5 atau 6 tahun) aku asyik bertanya pada mak dan ayah aku bila aku boleh mula bersekolah...pada masa tu aku tak dihantar ke tadika...sama seperti kakak aku no 5...aku pun tak tahu kenapa aku tak dihantar ke tadika...mungkin kekangan kewangan...atau mungkin juga sebab aku dah pandai..hehe...bukan nak riak tapi kenyataan...walaupun tanpa ke tadika...aku sudah boleh membaca...aku pun tak ingat macam mana aku boleh pandai membaca...tapi kakak2 aku selalu marahkan aku sebab aku selalu baca kuat2...hehe...(oh part ni aku tak ingat tapi kak long aku cerita...hehe)..dan disebabkan aku lancar membaca...bila aku tidur di rumah arwah atuk dan nenek aku...arwah atuk aku selalu suruh aku membacakan kitab untuknya selepas dia balik dari solat isyak di surau...

sebelum ke sekolah...persiapan perlu lengkap...pakaian seragam...kasut sekolah...beg sekolah...kalau tak salah aku beg aku warna biru dan ada gambar watak silverhawk...rasanya la...dan seperti biasa...lepas barang2 persekolahan siap dibeli...sesi peragaan akan berlaku di rumah...pada masa tu kasut sedikit besar...bila berjalan kaki akan terkeluar dari kasut...mak aku sengaja pilihkan kasut saiz besar sikit...nanti kaki akan bertambah besar katanya...dan memang betul katanya...pertengahan persekolahan tahun bila entah...kaki aku membesar menyebabkan kasut yang aku pakai ketat...aku terus memakai kasut tersebut sampai akhir tahun persekolahan...akibatnya jari kaki aku "cacat" sampai sekarang..huhu...

hari pertama persekolahan aku dihantar oleh ayah aku...aku tak ingat perasaan aku pada masa tu...tapi yang pastinya aku tidak takut seperti segelintir rakan2 sekelas aku yang lain...ada yang menangis...meraung...malah ada yang terkucil di dalam kelas...kalau terkucil yang kecik ok lagi...tapi terkucil yang besar...oh busuknyeee...aku masih ingat lagi guru kelas aku Cikgu Bahijah...dialah yang membersihkannya...kesian kan jadi cikgu darjah satu...

oh baru aku teringat...sepupu aku Sarina juga sekelas dengan aku...jadi dengan berani ayah aku meninggalkan aku dengan menjelaskan Sarina ada bersama dengan aku...aku ok aje...aku rasa kalau Sarina bukan sekelas dengan aku pun aku rasa aku ok jugak..hehe...

sebelum ayah aku beredar...ayah aku melihat senarai nama murid kelas aku yang ditampal di hadapan pintu kelas...tiba2 ayah aku terlihat nama murid lain seperti nama aku...cuma namanya tak ada space tapi nama aku ada space...so ayah aku memberitahu guru kelas aku supaya memanggil nama penuh kami termasuk binti...dan ayah aku turut memberitahu aku mengenai perkara ini...

lain2 aku dah tak ingat apa yang terjadi pada hari pertama tersebut...

sekian cerita aku masa hari pertama persekolahan...korang macam mana?

8 comments:

kuizikel said...

mntang2 citer psl drjah 1, ayat pon dah ala2 karangan darjah 1 bertajuk Pengalam Pertama Saya Ke Sekolah... hehehehehhehe

pergh prihatin le bpk ko ni, siap soh cikgu tu panggil siap binti.. bpk ko saje tu, soh bg glemer nama dia.. .(ampunnnnn pkcik)

oh ko je org yg aku kenal x gi tadika... abg aku gi tadika siap 3 tahun lg... n 2 kali dpt sijil sbb tinggi sgt... kekekeke

nedli said...

yelah.. sgt prihatin la ayah ko ila... takpun dier x yakin sgt ko bleh bawa diri kot (^^i).. atau mungkin ko sedikit manja.. haha (^^!!)

erm.. darjah satu aku kat MGS kuantan. Lepas settled semua bayaran yuran... mak aku blah jer.. sbb dier kena pg skolah dier pulak... ~ rasanyer laa.. eh! aku ilang ingatan laaa... huhuhu

Tp aku ingat time uda laa... mak aku main lepas camtue jer.. maybe sbb aku dan abg aku dlm skolah yg sama. sekolah pun blkang umah jer...

dier carik kelas sendirik jer... then biler balik dier ckp ngan mak aku.. "mak.. cikgu ckp esok kena bawak 'duit durian' " hahhahahah

Jebatz said...

hari pertama aku ..
yg paling aku ingat ialah, org lain pegi rehat 15 minit..aku rehat 45 minit..
siap pegi jalan-jalan sekitar sekolah.
Ayah aku dah tercari-cari aku ...
Kalau time tu ada henpon, musti dah dapat 390 kali miss call dan 391 kali msg "oi budak, mana ko..kelas dah start lah"...

ahahha

BudAk hijAu said...

aku dh wt entri psl nie aritu...

yg menangis meraung 2 aku la...wakakakka..

amoi said...

kuizikel: haha...ayah aku mmg prihatin...

aah...aku la org yg tak pegi tadika..hehe...

amoi said...

nedli: haha...lawak la uda...ada ke duit durian..ehehhe...
hmm agaknya la...maybe aku anak bongsu kot tu yg dia risau tu..hehe...

amoi said...

jebatz: wahh..suka2 hati je rehat 45 minit...ingat lawatan sek ke nak berjalan2 :P

amoi said...

budak hijau: oo ko pun ada buat entry pasal ni ke?hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...