Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, February 2, 2009

Photography @ FRIM

sabtu malam ahad aini tidur rumah aku...so keesokan paginya aini plan pergi frim untuk tangkap gambar...konon2 nak masuk pertandingan fotografi tu la...hehe...mana la tau rezeki menang kan?boleh la aku beli flash...hehe

peserta jemputan ona, radie & slyde ...tapi ona je yang available...radie tak dapat join sebab parents dia datang kl....slyde pulak tiba2 cirit-birit pulak...so kitaorang bertiga je pergi frim...

ona sampai kat rumah aku pukul 9.30 a.m...kitaorang lepak breakfast dulu kat hijjaz vista...lepas tu terus bertolak ke frim...on the way ke sana tu ada hati jugak nak membatalkan niat suci murni tangkap gambar tu...hampir2 nak melencong ke ikea...haha...tapi niat tak berapa murni tu dibatalkan sebab kitaorang memilih niat yang lebih murni yang mana tak ada duit yang akan keluar ketika berada di frim...berbanding dengan ikea yang sudah tentu duit akan keluar punya...hehe...

kitaorang sampai kat frim lebih kurang pukul 10.30 a.m...masa sampai kat pondok guard tu kitaorang inform nak masuk untuk ambik gambar...so dia suruh register dekat blok D6 sambil hulur pelan frim...kalau tak, kena bayar tau...1 kereta rm5 tak salah aku...kalau 1 individu rm1...

boleh tahan besar tau frim ni

nasib baik senang je nak cari blok D6 tu...aku tengok kat dalam frim ni ramai jugak orang jogging...macam syok pulak tengok orang buat aktiviti sihat ni...ada yang berbasikal...tapi basikal tak disediakan...so kena bawak sendiri la...ada jugak pelancong asing datang untuk melawat...dan ada jugak yang bawak kamera...yang ni sah2 ambik gambar untuk pertandingan fotografi...hehe...

sampai kat D6 kitaorang ambik borang dan tanya serba-sedikit pasal pertandingan ni kat akak jaga kaunter tu...ingatkan nak blah dah...tiba2 aku ternampak kolam fish spa kat tepi kedai cenderahati tu...aku pun ajak aini & ona try...err actually aku pernah try kat mid valley...so ni kali kedua la aku nak buat...ada orang panggil ikan geletek sebab kalau korang first timer...memang tak tahan geli bila ikan2 ni makan kulit mati korang...ehehe...teringat masa kat kenko mid valley dulu...10 minit jugak aku ambik masa nak membiasakan diri dengan ikan2 tu...asyik gelak je tahan geli...hehe...tapi ikan kat kenko tu lagi besar...pada aku lagi besar lagi geli korang akan rasa...hehe...

kolam fish spa


control geli

untuk buat fish spa ni kena bagi sumbangan ikhlas jek...maksimum masa 20 minit sorang...kolam tu kecik je...boleh muat 4 @ 5 orang je pada 1 masa...ona first timer...memang gelak tak berhenti je la dia....aku nasib baik dah boleh biasakan diri...hehe...syok jugak kalau bela ikan ni kat rumah ek...boleh buat fish spa hari2...sure kaki pun cantik je kan?hehe...ada sapa2 tau tak kat mana nak beli ikan ni?

kaki sapa yang banyak kulit mati ni...hihi..


geliiiiii

lepas buat fish spa terus start buat fotografi....susah jugak rupanya nak ambik gambar ni...nak ambik gambar yang nampak keindahan frim...dalam frim tu ada pokok jek...gambar pokok je la aku ambik...ada jugak rumah tradisional...ada la beberapa tempat kitaorang singgah...tapi mostly memang gambar pokok je la...nak singgah air terjun & canopy tak sempat...ada jugak aku nampak orang lain ambik gambar...siap guna tripod tu...aku guna tangan je...tripod bawak tapi malas nak pasang...ahahaha...nampak sangat tak bersungguh2 :P

rumah tradisional terengganu


tapak perkhemahan...ada chalet juga...tak nampak dalam gambar ye


dipterocarp arboretum..apa ntah maksudnya


ona buat aksi


tengah2 ambik gambar tiba2 rasa nak try buat teknik panning yang pojan ajar kat blog dia tu...banyak kali buat tak jadi...tiba2 ada sorang pakcik bawak traktor lalu...aku nak aim la kat dia...tiba2 dia bantai berhenti depan kitaorang sambil sengih2 supaya kitaorang ambik gambar dia...hahaha...lepas tu kitaorang suruh dia gerak sebab nak ambik gambar gerak...tak jadi langsung panning aku...

dan kali terakhir sebelum balik aku try lagi sekali...kali ni ada la nampak gaya panning sikit...tapi tak betul2 menjadi...kena naikkan shutter speed sikit...hoho...

panning yang tak menjadi

4 comments:

~tuah.rimbun~ said...

Ikan apa tu?
siakap? senohong?
ke sepat???

amoi said...

doctor fish atau garra rufa

OnaX said...

gile geli siot.. aku terasa2 sampai skang hahahhaha

amoi said...

aahahahaha...kena buat selalu baru dapat membiasakan diri...cewahh..mcm aku selalu buat jek :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...