Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, February 15, 2009

Bengkel Fotografi Potret Perkahwinan, Ibu & Bayi

sabtu lepas first time aku & kak ana join bengkel fotografi anjuran dunia fotografi ...kali ni shooting untuk potret perkahwinan & ibu + bayi....

pukul 8.30 pagi kitaorang naik teksi dari kerinchi...tempat shooting tu (read: Creative Arts & Design Centre ) kitaorang tak tau...dah la driver teksi tu pun tak tau sama...berpandukan map yang aku hafal dalam kepala akhirnya sampai la jugak kat kompleks 3C tu...betul2 depan esso bandar sunway tu...pakcik teksi tu cakap kat aku...ni bukan subang jaya ni bandar sunway...saya mana tau pakcik...dah alamatnya subang jaya...hoho...

masuk2 dalam bangunan tu aku tengok ada banyak kelas...kelas2 yang diaorang sediakan kebanyakannya untuk kanak2...aku tengok ada kelas vokal, kelas agama, kelas gitar macam2 lagi la ada...siap aku berangan nak hantar anak aku kat situ nanti...haha...oh hari rabu pukul 5.30 ptg ada tarian poco2...kalo weekend leh gak join ek...hehe...kat situ jugak ada kelas menjahit dan menyulam, ada kelas masakan...macam best je aku rasa...rasa nak join kelas masakan plak..hehe...

berbalik kepada bengkel fotografi, masa kitaorang sampai tu dah ramai orang sampai...aku tengok ramai lelaki...nasib baik ada kak ana...takde la segan sgt...hehe...lepas register tak lama lepas tu bro adhadi suruh masuk kelas...disebabkan hari tu kitaorang nak ambik gambar perkahwinan, so bro adhadi bagi penerangan sikit pasal cara ambik gambar potraiture...dari segi lighting, composition dan lens2 yang sesuai...penerangan agak lama sebab model lama giler mekap...semua aku tengok macam cacing kepanasan jek sebab tak sabar2 nak shoot...haha...pukul 10.30 tea break lepas tu terus mula shooting...

peserta dibahagi kepada 2 kumpulan...kumpulan aku diketuai oleh bro peveyhack...so mula2 sesi memperkenalkan diri...sogan den nak cakap baru beli dslr...tapi nasib baik ada gak sekapal...haha...bila aku perkenalkan diri sebagai amoi...bro pevey terkejut...amoi??? aku jawab aah...boleh panggil amoi...semua orang gelak...haha...whatever...aku rasa semua orang guna panggilan nick kat forum...hehe....

DSC_0001
sesi memperkenalkan diri

bayangkanlah 1 group 20++ orang...semua berebut tempat & angle...haha...susah giler nak ambik gambar...ada je nampak kepala orang la...tangan orang la...hampeh...model sangat sporting....bro pevey cakap kita sebagai photog boleh arah model nak buat aksi macam mana...bila ada sorang photog tu suruh fifi gelak besar dia jawab..."kita tak reti gelak besar"...lepas tu dia gelak besar tipu..."ha ha ha"...semua orang pakat gelak...hehe...lenguh jugak la tangan aku buat photoshoot ni...yang satu aku perasan kena pakai hood la...filter tak power...ada nampak bulat2 cahaya matahari...hampeh...

fifi & pablo
masam pulak si pablo ni...

lepas ambik gambar kat rumah kampung tu..sambung lak kat dinding, kat pokok, kat atas lantai & kat tembok...model pun dah penat + tak tau nak posing dah..maklum la model amatur (read: bidan terjun)...hehe...satu lagi tips yang aku dapat dari bro pevey...dia cakap kalau taknak lepaskan peluang aksi2 menarik, kita snap guna burst...so semua pun start guna burst...macam berperang pulak rasanya...hahaha...

fifi & pablo
smile


DSC_0079


fifi & pablo
haip...intai anak dara orang pulak




DSC_0248

lepas abis sesi kampung, masuk kelas semula...ada la ulasan sikit oleh bro adhadi...dia cakap photog ni kena fight untuk gambar yg kita nak ambik...means bila photog ramai, kita tak boleh nak dapat angle yang kita nak sbb maybe photog lain dah cop tempat tu...so pandai2 la nak curi tempat...lagi 1 variasikan angle kita...jgn ambik dari 1 angle jek...

lepas lunch dan sementara tunggu model dimekap, bro adhadi terang lak pasal cara nak ambik gambar kanak2...kanak2 ni mempunyai gelagat yang unexpected...so kita dah kena bersedia dari awal fokus kat kanak2 yang kita nak ambik gambar tu...so bila dia buat aksi je terus kita snap...lagi 1 guna teknik burst la...bro adhadi ajar gak pasal lighting...guna lighting kat tingkap rumah pun dah ok...

so lepas model siap dimekap, shooting pun bermula...shoot kat area taman tu je...berebut angle dengan photog2...susah giler...ni je lah hasil yang aku dapat...hehe...

aufa & mama
aufa & mamanya


DSC_0459
farid & mamanya


farid & mama
tgk si farid ni lama giler menguap...hehe...


shooting kat tepi tingkap ni tak berapa nak menjadi...ramai photog satu hal...leceh duh!

overall memang best...next time nak join lagi...tapi nampak gayanya aku nak kena ambik kelas basic dulu la...setting out...hehe...

10 comments:

kuizikel said...

fuh ada hati tu nak anto anak.. hahaha..cita2 biar tinggi kan? kakakakak

knapa a gambo yg upload thru blog slalu x dpt tgk.. byk blog aku tgk camtu..gambo ko ni pon yg link kat picasa je bleh view.... tak dpt menikmati...

amoi said...

haha...tu la pasal...cita2 biar tinggi...ada tade duit lain cerita...hehe...

tu la pasal...blogger mengong aaa...nnti aku reupload pakai flickr...tungguuuuu...

KNizam said...

perghhhh perempuan melayu terakhir la

amoi said...

haha...anda tergoda?tapi terlambat la...tak avail...laki tunang dia...hehe...

blur42nd said...

tu dia..hasik dr amoi...cayaa lahh

amoi said...

hehe..biasa2 jek...byk lagi nak kena belajar ni..esp setting...huhu...

kuizikel said...

yg salmah eh fifi tu gelak n pablo pgg tgn dia tu (no 7 kot dr atas) mesti anto kat pertandingan..moment precious tu..heh

yg kat rumah kayu to compo dah lawa giler, tapi pablo masam lak, klu tak sure leh menang digicam pink..heheheh

cantik kaler dia...ko ada edit tak? aku kena sambar d90 nak lagi lawa dr ko ni...oh apekah? :D

amoi said...

ohooo...kena anto yg tu ek...ok ok...

mesti la edit...ahahahah...setting aku out...so terpaksa edit...pro photog pon edit maaa...ehehhehe...

sambar jgn tak sambar...kumpul duit dari skrg...

akukecik said...

huuuu pevey! best2 gamba2 di sini best! =)

amoi said...

saya budak baru belajar...hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...