Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, February 18, 2009

Kalau Knizam Dengan Bendinya, Aku Pulak Dengan Taugeh!

sorry bro...tiru ala2 tajuk ko...cam best plak...haha...

kali ni mari kita tanam taugeh...aku rasa dulu masa sekolah korang ada belajar macam mana nak tanam taugeh...aku tak ingat aku ada belajar ke tak...aku rasa macam ada...tapi teori je kot...praktikal tak ada...yang aku ingat kira biji kacang hijau ada la...haha...

hari tu masa balik kampung aku cerita kat mak aku, suami bos aku tanam taugeh kat rumah...kira saja suka2...untuk makan jek...aku cerita cara tanam taugeh tu kat mak aku tapi tak berapa detail la sebab aku tak dapat nak imagine cara nak letak biji kacang tu...siap ada botol & tapis la pulak...lepas tu mak aku macam berminat pulak...dia suruh tanya bos aku detail lagi...mak aku nak buli ayah aku suruh tanam...ahahaha...kalau korang nak tau taugeh tu macam benda wajib ada dalam peti ais rumah aku sebab setiap kali nak goreng mee or bihun mesti nak masuk taugeh...kalau dulu2 nenek aku masak lagi la...taugeh lagi banyak dari mee...aku ni dah la bukannya kipas susah mati sayur2an...setakat makan ala kadar jek...hehe...kalau raya plak taugeh pun mesti ada sebab nak makan dengan laksa pahang...nyum2...sedapnyeee...bila nak buat laksa pahang ni ek...huhu...

ah berbalik kepada cerita asal...tadi mak aku call...tiba2 dia interested nak tau detail pasal tanam taugeh tu...dia dah cerita kat ayah aku dan ayah aku pun cam interested la jugak nak tanam...hehe...so esok nak tanya detail la dengan bos aku...tapi tadi ada surf internet cara nak tanam taugeh ni...jumpa pulak video kat bawah ni...tapi mana nak cari balang ada tapis tu ek...ada tak korang pernah nampak jual kat mana2?



ada satu cara lagi aku jumpa just letak atas kain atau kapas...kegunaannya untuk serap lembapan...nampak macam cara ni lagi senang tapi tak sure keberkesanannya...

err korang ingat lagi macam mana cara nak tanam taugeh ni masa sekolah dulu?

10 comments:

~tuah.rimbun~ said...

subjek darjah 4 kan..
ingat2...

kuizikel said...

aku pernah tanam kat sinki..idup woo.. tapi aku ingat2 lupa.. ke bukan aku tanam a? hahaahahha

kwn amir tanam kucai.. penuh kat dpn umah dia.. elok je ijau...

ned said...

darjah 4 ader blajar tanam taugeh? kenapa aku masa darjah 4 mcm x pernah blajar jer? nak kater aku skip thn 4.. x plaks rasanyer (^^ii)

amoi said...

tuah rimbun: ooo subjek darjah 4 ek...patut la aku tak ingat...dah lama sangat...haha...

kuizikel: perghh..tanam kat sinki...sinki tu bersih tak?ahhahaha...
woo...kucai dah ada ayah aku tanam...tu pun benda wajib jugak letak lam mee or bihun goreng...hehe...

amoi said...

ned: ah tu la pasal kan ned...macam lupa...ke kat pahang memang tak belajar ek?haha...

ned said...

hahaha.. tue aa aku rasa skolah2 kat pahang x blajar tanam togey aa.. (^^i)

btw moi.. cuber ko tgk link nie:
http://www.depenarikbeach.com.my/Newcocohut_3D2N_PerhentianRedang.html

berkaitan ngan yg aku sms ko tadi

amoi said...

ekekek...agaknya lah kan?hehe...

oh aku dah tgk dah...nnti bukak gmail otey!...ko ada gmail tak?

NedLi Natalisz said...

aku dah luper password.. tp takpe nanti aku try bukak..

Amirez said...

ada blaja ek tnm taugeh kat skolah?
masa form 4 tanam kacang hijau utk subject biologi.

geli mkn taugeh eheh

amoi said...

tu la...rasa macam ada...rasa macam takde..hehe...ingat2 lupa...

wah geli ek?ko tak mkn taugeh ek?aku rasa ko org yg ke-10 aku jumpa tak mkn taugeh...ramai rupanya ek...leh buat club..haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...