Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, March 2, 2009

Basic Photography Class

walaupun penat shopping tak abis lagi, semalam aku membzkan diri join basic photography class pulak kat titiwangsa...actually class ni sepatutnya jebatz & kak ana join jugak...tapi tiba2 diaorang tak dapat pergi...rasa rugi la pulak kalau aku tak pergi kan...lagipun boleh la memenuhkan jadual hujung minggu aku...so aku bertekad jugak nak pergi...sambil2 tu aku ajak apit ex-schoolmate aku + yun...in the end yun pun tak dapat pergi...takpe la...at least apit ada...hehe...

punya la malas nak naik lrt so aku naik teksi je la dari rumah aku...lagipun boleh bangun lambat sikit...haha...hari tu kak ana cakap dia naik teksi pergi pusrawi dalam rm8 jek...so aku rasa better aku naik teksi terus dari rumah aku...tak mahal sangat + takde la banyak nak transit kan?nasib baik takyah tunggu lama...banyak je teksi datang...aku tahan teksi uncle india ni cakap nak pergi restoran nelayan titiwangsa...dia macam senyap je...aku pun terus masuk...bila kereta dah jalan dia tanya nak buat apa pergi sana?aku cakap ada kelas fotografi...lepas tu dia cakap dia tak tau jalan pergi sana...aku jawab saya pun tak tau...hehe...

lepas traffic light rumah aku, dia terus melencong masuk federal highway...aku pelik...aik ini betul2 tak tau ni...aku dalam tak tau pun, tau la jugak nak gi titiwangsa tu...cuma tak tau nak pergi restoran nelayan tu jek...hampeh je la kan bila dia masuk jalan syed putra...aku malas nak tanya pesal dia tak lalu mahameru...kang dia pusing2 lagi banyak aku kena bayar..aku diam je la...sampai kat titiwangsa tak tau restoran nelayan pulak...lepas tu dia macam bising sikit la cakap tak suka masuk dalam tu...kalau tak suka or tak nak masuk jangan la ambik aku tadi kan?hampeh...nasib baik aku s.o.s apit tanya direction...akhirnya sampai jugak...tak pasal2 kena tambang rm11.30...giler la...

masa sampai tu aku nampak sorang mamat macam ala2 nak pergi kelas fotografi jek...dia tengah lepak kat tepi tempat orang main kereta remote control...aku pun lepak la sama kat situ sambil tengok orang main kereta remote control...tak lama lepas tu aku nampak macam ala2 rupa organizer sebab ramai orang berkumpul kat situ...aku mula2 macam malu2 gak...tapi selamba je la sebab apit tak sampai lagi...dah la takde perempuan...huhu...bila perkenalkan diri kat mat saiko...dia jawab...ooo inilah amoi...hehe aku sengih jek...lepas tu kitaorang terus bergerak ke arah court kat tepi taman....lepak kat situ...santai katakan...

mula2 aktiviti memperkenalkan diri...lepas tu sesi pun bermula...nasib baik mat saiko pakai d80 sama dengan aku sebab nota dia based pada d80...+ senang aku nak tanya pasal button2 kat d80 aku tu...hehe...disebabkan ni kelas basic photography...so tajuk2 pembelajaran adalah pasal metering mode, iso, aperture, shutter speed, exposure, DOF etc...peserta pun tak ramai lebih kurang 10 orang je so memang selesa nak tanya...

apit with his 450d...jaki giler aku sebab camera dia lagi bijak dari d80...ke camera aku osak?huhu


mat saiko bagi tunjuk ajar


eh gambar ni nak tunjuk apa ek?hihi

ada jugak belajar sikit pasal reflector, cls lighting & photoshop sikit2...so far kelas ni ok cuma tempat tak proper jadi panas sikit la bila dah tengah hari tu kan...model pun takde...so aku tak pasal2 kena jadi model sebab jadi peserta tunggal wanita...haha...baru la aku tau susah sebenarnya nak posing depan orang yang tak kenal ni...kalau depan kawan2 ok lagi...buat posing tak tentu hala...ni nak posing lebih2 sogan la den....berdiri tegak je la jawabnya...ehehehe...

sifu ambik gambar ni wooo...ada cacat plak kat muka...takleh jadi model la...hehe


sifu tunjuk cara guna reflector


model bidan terjun untuk reflector...hihi...sebelum tu aku yang kena


test cls lighting...cuba cari apa yg menarik...hihi...


cuba teka pukul berapa aku ambik gambar ni...teknik:cls lighting

kelas habis pukul 3 petang...nasib baik habis awal...aku dah tak larat sebab kepanasan dan kelaparan...ahahaha...apa2 pun banyak jugak info aku dapat dari kelas ni...so lepas ni rasa nak sambar lens 50mm la pulak...baru la ada bokeh...heheheh...

jadi tak bokeh?huhu...

6 comments:

kui said...

ko skodeng org yer moi..hehe

apolah, dah ade peluang jd model disia2kan, mana tau pasni mat saiko ajak ko jd model kelas di kan... lenkali mekap tebal2, pakai foundation liquid mary kay :).. fotografer harus lawa juga otey :)... eye shadow n maskara wajib..hahahaha

apsal bokeh ko nampak kaki orang? ahahhaha... bokeh tu slalu klu yg lawa aku tgk mesti ada bulat2 tu... ko gerakkan tak yg bracket merah tu kat tempat ko nak fokus? meh dtg jitra, aku bagi free training bokeh (pergh ayat giler meninggi diri..hahahahahah... gurau otey)

amoi said...

agaaggaaga...sambil belajar sambil skodeng...

photog mekap tebal2 harus cair sbb kena berpanas...ahahah...

oh sbnrnya aku tak berniat pon nak buat bokeh...aku main tibai jek amik tu...tak terfikir plak nak pakai dynamic area masa tu...hehe...ok nnti ajar ye!

Jebatz said...

owh...bestnye pakai 50mm

lalallallalala

amoi said...

cis...tak best sebab manual focus...aahahah :P

blur42nd said...

wow...
2la kesian ko kene pg sensorang...tetibe ptg sabtu tu aku kene ke umah makcik aku kat klang..dah kompem lah kene tido sana kan..mane sempat nk kuar pepagi ke KL ahadnye plak kn..hehehehe

xpe next tym aku join jugak...

amoi said...

blur: no hal la...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...