Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, March 28, 2009

Hop On Hop Off + Planetarium + Muzium Kesenian Islam + Menara KL



last 2 weeks plan dengan slyde naik bas hop on hop off...sapa tak pernah naik bas ni angkat kibodddddddd...haha..rugi woo tak naik...ni antara salah satu wish list aku...pernah jugak plan dengan kak anim dulu..dari dia tak kawen sampai dia dah kawen tapi still tak naik2 jugak...dan akhirnya slyde merealisasikan plan aku yang hampir terkubur ni...haha...

jumpa kat kl sentral pukul 10 pagi...mula2 plan nak naik 1st bas...so plan nak jumpa kat kl sentral seawal pukul 8.30 pagi + nak breakfast kat situ...tapi sebab si slyde terlajak tido...so plan bertukar pukul 10 pagi dan breakfast lu fikir la sendiri...ahahaha...

nasib baik tak lama tunggu bas...maybe sebab hari ahad...so jalan tak sibuk...dalam 5 minit kitaorang tunggu kat depan hilton, bas pun sampai...dengan excitednya kitaorang naik...harga tiket rm19 je untuk pemegang mykad for 24 hours...harga tiket boleh cek kat sini ye and tiket boleh beli kat dalam bas tu...ada konduktor ala2 tourist guide...tapi dia tak cek pun mykad...dia tengok orang malaysia je dia cakap la harga tiket rm19...hehe...

dalam bas

kitaorang awal2 dah plan nak pergi tempat apa...so 1st tempat yang kitaorang pergi adalah planetarium...bas tu berhenti dekat area bird park...so kena menapak sikit la nak pergi planetarium...first n last aku pergi planetarium masa form 1...so agak excited nak pergi lagi sekali...sampai2 jek planetarium tengah renovate tapi still boleh masuk dan no fees...and then kitaorang beli terus tiket untuk Filem SOS Planet (RM6) & Spaceball (RM2)...

stonehenge
replika stonehenge


jam matahari
jam matahari


planetarium negara
dah sampai planetarium negara


planetarium negara
jenuh nak naik tangga ni...aku wonder macam mana orang OKU nak pergi sini


jam matahari
jam matahari lagi...yang ni senang sikit nak baca

bila masuk kat dalam planetarium tu barulah tau apsal la takyah bayar..rupanya cuma ada pameran angkasawan je...boring jugak la..tapi dapat jugak la tambah ilmu...hehe...tapi timing salah la pulak..ramai budak2 sekolah...so penuh dengan diaorang je la masa tu sampai nak naik spaceball pun kena queue panjang...

angkasawan
syeikh muzaffar kat dalam ni..haha...


planetarium negara
korang tau tak...barang2 kat dalam almari ni dicipta untuk memudahkan angkasawan kat angkasa lepas...dan akhirnya digunakan oleh manusia kat bumi ni...


planetarium negara
setiap kali aku tengok gambar ni sure aku nak tergelak...haha


credit to slyde for this pic...i likeee...hehe..

masa tu jam nak dekat pukul 12...kitaorang terus beratur untuk masuk dewan teater...penuh jugak dewan tu sebab ada budak2 sekolah ni...tapi cerita dia serius boring giler..aku ingat macam cerita kungfu panda ke sebab ada gambar panda kat poster cerita tu...rupanya cerita pasal alam sekitar...dah la gambar lama giler...serius boring...kalau korang pergi, takyah tengok la cerita ni...membazir duit je...nak terapkan moral dalam cerita tu tak kisah...tapi buat la dalam bentuk yg menarik...aku tengok budak2 sekolah tu pun semua boring...aku pun dah lebih 10x menguap...haha...guna la watak upin & ipin ke...baru la menarik...

lepas abis cerita terus serbu spaceball...tengok2 diaorang berhenti rehat...pukul 2 baru sambung...masa tu nak dekat pukul 1...so kitaorang decide nak lunch dulu...yang malangnya tempat lunch paling dekat adalah muzium negara...tapi sebab perut dah berdangdut terpaksa turun jugak la...baru aku tau jejantas yang menghubung kat jalan depan muzium tu rupanya menghala ke planetarium...haha..akhirnya aku berjaya jugak lalu jejantas tu...

bila dah kekenyangan, malas pulak nak menapak semula ke planetarium...so kitaorang burn je la tiket spaceball tu...and kitaorang jalan2 kat luar muzium + solat...sementara tunggu bas sempat makan aiskrim kat tepi tangga...haha...

destinasi seterusnya adalah muzium kesenian Islam...kebetulan pulak ada pameran Seni Perpaduan Islam di Britain...so banyak gambar2 yang menarik dan cantik...teruja aku nak ambik gambar macam tu...hehe...oh tiket kali ni berharga rm12 sebab ada pameran khas...kalau tak harganya rm10...tapi really worth....muzium tu luas dan banyak sangat barang sampai kitaorang habiskan masa hampir 2 jam kat situ...tu pun dah tak larat + ada lagi area yang kitaorang tak cover...aku akan repeat lagi...insyaAllah...

Muzium Kesenian Islam Malaysia
Muzium Kesenian Islam Malaysia


the art of integration Islam in Britain
cantik giler gambar poster ni...bila la nak dapat ambik gambar cantik camni ek

lepas tu terus pergi menara kl...tiket harga rm38..mahal giler ok! pesal la mahal sangat...kalau buat rm20 pun ok lagi...hampeh je kan...macam mana la orang yang anak berderet nak pergi...aku yang tade anak ni pun paksarela je nak keluarkan duit...patut harga tiket utk malaysian lain la kan...disebabkan harga tiket yang amat mahal...kitaorg merelakan diri balik naik lrt sebab bas yang terakhir sampai kat menara kl dalam pukul 7.15pm...masa kitaorang sampai kat situ dah pukul 6 lebih...

pemandangan kat atas tu sangat cantik...rumah aku pun boleh nampak dari situ...hehe...kat atas tu kita diberi ala2 walkman sebagai guide....lebih kurang sejam kitaorang lepak kat atas tu...dah mahal kan...so lepak lama sikit sebab rasa macam dah tak repeat dah unless diaorang turunkan harga...hehe...oh masa beli tiket tu dapat free masuk zoo + main f1 simulation + winter park...tapi even dapat free pun aku rasa harga tiket tu still not worth...

kuala lumpur
pemandangan Kuala Lumpur dari Menara KL


menara kl
meneropong...boleh nampak orang kat tepi tingkap hotel...hehe...


credit to slyde...tangan ada VR ek?hehe...oh aku wonder camna photog menara KL leh dapat gambar klcc tu sebesar orang yang berposing...huhu

disebabkan dah lewat kitaorang masuk winter park je...tu pun sebab ada persembahan kesenian...syok pulak tengok orang menari...hehe...ada visitor tu siap tepuk2 tangan menari lagi punya la enjoy tengok persembahan tu...hehe...lepas ambik2 gambar terus balik...oh kat sini ada shuttle van...diaorang akan angkut visitor dari bawah bukit ke menara n vice versa...so masa balik tu kitaorang beruntung sebab van tu hantar terus sampai monorel sebab diaorang nak pergi pwtc...haha...memang bernasib baik betul...

slyde merenung jauhh


menara kl
kat winter park...slyde suruh buat aksi comel macam ni...errr comel ke?haha...:P

overall trip (boleh panggil trip ke?) ni menyeronokkan...cuma ada beberapa tips yang aku boleh share:

1. pastikan plan tempat apa yang kita nak pergi
2. pastikan naik bas yang pertama supaya banyak masa boleh jalan2
3. bajet masa setiap tempat yang kita nak lawat tu supaya tak drag sangat
4. bawak bekal air/jajan

kitaorang dok tunggu bas yang leh lepak kat luar tu tapi tak jumpa2...kalau tak, boleh buat aksi macam rosyam nor dengan rita rudaini....
ehh..apahal pulak aku nak buat aksi tu dengan slyde...ahahahahah....

oh aku ada 1 komen pasal bas ni...aku nak suggest kat diaorang supaya buang la bumbung bercermin tu...bila tengah hari panas giler ok! aircond pun dah tak rasa...aku tengok sorang mat salleh tu merah2 muka dia + berpeluh2...kesian...aku pun berpeluh2 la jugak...tak sesuai la buat bumbung bercermin tu kat malaysia ni...kalau nak buat pun...tinted tu kasi tebal sikit...pasanglah cool air...nyamannnnnnn...haha...oppss..aku tak jual cool air ok!

23 comments:

slyde said...

pergh sgt lah komprehensif entry ni sampaikan saye terlajak tdo pun masok skali ahahaha

saye gelak guling2 bace entry ini dan juga bila tengok gambar2nya especially tgk gambar muke busuk tertempel kat badan angkasawan itu. seksanya mase nk posing utk gambar itu, tertonggek2 kat blakang board hahaha sgt keji :P

eh, mane gmbr aksi comel kat dpn pintu gerbang winter wonderland? yang melompat manja itew? ahakz

umar_skyscooter said...

hai tuan rumah yang kiut-miut,ape khabar?hrp shat,ade mase jenguk ler blog sye ni (http://blufairyklasick.blogspot.com)

amoi said...

slyde: haha...terajin plak nak tulih detail...hehe...
haha...klaka kan gambar muka angkasawan tu...
oh gambar tu akak rasa cam tak comel..jadi tamo letak..ahahaha :P

umar: oh sihat jek...dah jenguk dah :)

kuizikel said...

hahahaha... dr. ila shukor dan mejar slyde... hahahhah hahahaha.. itu yg mampu ku ucapkan buat masa ini kerana gambar2 lain banyak tak kuar...

sok sambung komen lain :D

amoi said...

ahahaha...ye insyaAllah nanti betul2 la jadi Dr...ehehehe...

~tuah.rimbun~ said...

sakan jln2 kat KL
tak penat ke?
kalau aku sure mengantuk, tido dlm kete...

baguslah share benda2 cam ni
dpt idea nak ajak jln member gua dr obersea yg keje kat sini..
thanks
PEACE V(^^)

ned said...

masa first time dgr hop on/off bus nie.. satu jer aku terpk.. panas nyer nak tunggu bas.. huhu.. tak panas ke ila?

ned said...

ha-ha... aku x baca sampai habis.. panas rupernyer (^^i)

dropmental said...

hoho menarik!!! aku nak try laa skali...
huhuuuuu
lamanyeee tak naik bas...

~~OnaX~~

amoi said...

tuah rimbun: penat...tapi sempat lagi lepak mapley mlm tu..haha...tapi sampai umah terus flat...ah bawaklah diaorang naik bas tu...senang takyah pening2 pk...hehe...

ned: tgh hari panas la...dah pg n ptg ok jek...

dropmental: try jgn tak try...terasa macam pelancong di tempat sendiri...haha...

blur42nd said...

hahaha best nye ko dah nek...aku before dia launch lagi dah plan..sbb dulu aku terlibat ngan project network comp tu ...company lame aku yg handle...aku yg naik semput carik kan type ticket yg depa nk gune...sbb nk carik yg thn lasak but murah [ade ke?] pehtu kunun nak pakai equipment yg ticket dispenser [ke apo name..lupe dah aku] smpai ke mana2 lah aku ctc..kesudahannya...mahal nak mampuih..terpakse layan sbb boss comp tu best fren boss lame aku tu...

bukan ke rege dia RM18..dah nek singgit eh..:P

xpe nnt kene naek lah jugak nih...asik terserempak kat jalan jek

slyde said...

wah kite kene mintak komisen kat comp ni lah sbb tlg promot bus tu utk local market haha ;)

amoi said...

blur42nd: oo ko involve dlm projek tu ek?pe lagi gi la naik...rm19 skrg...

slyde: haha...aah kan...nnti nak emel la kat diaorang :P

KNizam said...

hebat !
aku suka dengan entry detail mcm ni
senang nak cuti2 malaysia nanti. hehe :)

amoi said...

hehe...nanti p la lawat kl naik bas hop on hop off...hehe...

kuizikel said...

total kos baper ? buat ala2 kat tv tu.. destinasi bajet :D

amoi said...

haha...kos depends pada tempat yg dilawati...macam kitaorg, aku breakdown kat bawah ni ye...tak campur mkn...

bas hop on hop off = rm19
planetarium (spaceball) = rm2
planetarium (filem) = rm6
muzium kesenian Islam = rm12
menara kl = rm39

TOTAL = rm78

karateseng said...

free zoo tiket tu..... zoo mana?

amoi said...

zoo kat area menara kl tu...

en_me said...

bestnyerr gi muzium..

amoi said...

yup...best...esp muzium kesenian Islam :)

Cuti2 Malaysia said...

Aku pun dah lama jgak plan nak naik hop on hop off nie, dari bujang, dah kahwin, dah ada anak sorang, now nak masuk yg ke2, tak leh leh lagi naik hop on hop off nie, maybe sebab aku pun dok area kl kot, so macam tak hirau sangat ....

amoi said...

tu la. bila lagi dekat mmg payah nak pergi. kalau ada masa, bawak la family jalan2 naik hop on hop off. berbaloi2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...