Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, May 27, 2009

Snorkeling @ Redang Island - Part 1

8 Mei 2009
chat dengan kak anim...dia siap pesan jaga diri elok2 kat pulau redang...macam2 nasihat dia bagi..macam mak aku la pulak...masa tu aku ok lagi...pastu tiba2 si slyde sms tanya bila pegi redang...aku cakap la sabtu pagi bertolak ke kuantan, pastu sabtu malam tu bertolak ke merang...tiba2 si slyde mintak maaf kat aku sebab kutuk2 masa kat royal belum...aku cam pelik lak pesal nak mintak maaf...dia cakap sebab dia rasa tak sedap hati...arghhh...ni yang tak best ni dah la mak aku pun macam tak berapa nak merestui aku pergi pulau redang tu...isk...apakah yang akan terjadi ni?huhu...tapi aku cuba tenangkan hati aku dan tak bagitau sesapa...sebab kalau aku bagitau orang lain, sure orang lain pun gabra...nanti langsung tak jadi trip...baik aku diamkan diri jek...hehe...

malam tu piz call aku tanya persiapan...aku baru nak mengemas beg...plan dengan piz, ona & isda mau gerak pukul 7am...bukan apa nanti tade la nak rushing & driver leh rest & tido sebelum bertolak ke merang...lepas siap kemas terus online...dalam pukul 12pm piz call cakap tak dapat pergi sebab nenek dia baru meninggal...innalillah...so kami hanya berenam...

9 Mei 2009
ona janji pukul 10am...siap pergi mandikan kereta dia & bayar duit kereta...at the end kitaorang masuk tol gombak dalam pukul 12.30pm...berhenti alas perut kat petronas besar tu (alas perut sebab lapar & makanan mahal giler) ....dan berhenti kat R&R temerloh untuk makan nasik...alhamdulillah...sampai kat rumah aku pukul 4.30pm...lepak2 kejap, minum petang, ambik aini then terus ke giant beli jajan...malam tu dapat la makan nasik kat rumah then kitaorang berenam bermalam kat rumah aini...plan mau gerak pukul 12am...atas nasihat mak aini dan bebelan mak aku, kitaorang gerak pukul 2.30am....hehe...

sila exit 830 untuk pergi ke rumah aku & aini...hehe...


10 Mei 2009
1.30am alarm aku berbunyi...orang pertama aku kejut adalah aini...dan lain2 menyusul bangun...semua bersiap dan minum kopi radix sebelum bergerak untuk elak mengantuk...tepat pukul 2.30am kitaorang bergerak...habis semua traffic light merah kitaorang langgar...hehe...harap2 tak dapat saman :P ...lebih kurang pukul 5.30am sampai kat jeti merang...waktu masih awal...so kitaorang solat subuh kat masjid & lepak rehat2 kejap...

lepas breakfast kat restoran dekat jeti tu, kak za & che lan pun sampai dengan BMW nya...perghh...tokey resort naik BMW...ni yang rasa nak bukak resort jugak ni...hehe...lepas diskusi dan buat sesi pembayaran, kitaorang pun bergerak ke jeti tunggu bot...dalam pukul 10.30am bot pun sampai...perjalanan ke resort lebih kurang 40 minit...cuak jugak masa naik bot tu sebab bot tu melambung bila langgar ombak...risau je terbalik tapi bila fikir ada pakai life jacket rasa tenang sikit cuma rasa tak sabar nak sampai kat resort..hehe...

breakfast


tunggu bot


aini & isda

bila sampai kat jeti resort, subhanallah...cantik giler air...jernih macam kat swimming pool...hilang rasa risau, takut etc...hehe...lepas dapat bilik...masing2 rehatkan diri, tido tak hengat...sampai terlajak waktu makan...pukul 1.30pm baru terpacak kat cafe...makanan dah tinggal sisa2...huhu...nasib baik ada group brader2 yang baik hati bagi sotong bakar...nyum2...merasa jugak makan sotong bakar lepas kempunan tak dapat pergi mencandat...hehe...

macam mainan je kan...chalet kitaorang 2 biji hujung sebelah kiri


jeti


dah sampai Redang Mutiara Beach Resort

pukul 2.30pm dah bersiap sedia untuk pergi snorkeling...peralatan untuk snorkeling kena sewa...mask & jacket rm10 setiap satu untuk 3 hari 2 malam...aku jimat rm10 sebab siap2 bawak mask pinjam...hehe... (oh tapi ona yang terpaksa pakai :P) ..pukul 3pm bergerak ke tempat snorkeling...

snorkeling time!


pemandangan dari depan reception


pemandangan dari jeti

aku turun dalam air sama ona...masa nak turun tu terasa cuak sikit...bila dalam air terus panik...aku tak dapat control badan...haha...dan ona menjadi mangsa aku...aku gi rendam kepala dia dalam air...dan ona dapat minum air laut free...agagagaga...sori ona...tak sengaja...terlalu panik...ayah aku tak ajar aku snorkeling...hehe...so aku terus give up untuk snorkeling dan naik atas bot...tiba2 boatman tu ajak aku turun...dia offer bawak aku snorkelling...aku pun dengan perasaan cuak follow dia...ahhh baru confident sikit...tapi sekali sekala ada gak tersedut air...hehe...kalau boatman tu kiut mau gak terjatuh chenta kat situ...heheh...

pukul 5pm kitaorang balik...minum petang dan terus lepak pantai...main air dan pasir...oh bestnyeeee...

ngeeeee

malam tu ada sesi bbq...mula2 masing2 confuse dinner pukul berapa...so to be safe, kitaorang keluar pukul 7pm sebab takut makanan habis macam masa lunch tadi...alhamdulillah nasib baik keluar awal sebab dinner memang pukul 7pm...hehe...sesi bakar-membakar pun bermula oleh tukang masak aini...hehe...ada ayam, lamb, hotdog, fishball, ikan...yummyyyyy...

bbq...yummyyyyy

lepas makan lepak2 bawah pokok sambil menikmati keindahan malam...borak2...pukul 10.30pm dah ngantuk & terus masuk tido...

to be continued....

8 comments:

kuizikel said...

tiba2 aku rasa lapar... lantas ingin terus makan kuewteow goreng yang ditapau dari cafetaria :)..

lawa memang lawa.. air pon ijau jek dapat reflection pokok2... aku nak snorkeling gak...huhu

NedLi Natalisz said...

waa.. x citer pun pasal nasi ayam Hainan yg aku masak... x best erk? hahahha..

rajin la plaks ko update blog erk.. awal la jugak.. bagus, bagus semangat begini yg kiter nak cari (^^,).

hayaku!

amoi said...

kuizikel: lawaaa...recommended!

nedli: oh lupa lak...maybe sbb aku makan sikit so lupa nak cerita :P
haha..merajinkan diri je ni...hehe...

slyde said...

chaiyok chaiyok tak sabar tunggu part 2 dan maybe part 3 hoho

cun lah air nyer, ni yg makin semangat nk g mabul sipadan. adakah akan jadi kenyataan atau igauan semata? ;)

zamrita said...

asal gambar ko banay tak de..hahaha..satu soalan yang sangat mereng utuk di jawab..dah tetu kemera ko..memng la ko yang tangkap..mengong...

amoi said...

slyde:
haha...part 2 sedang diusahakan...ganbatte ne..hait!
oh sipadan...gue mau itotttttttt :D

zamrita:
tima kasih sbb tolong jawab...hhehehe...

~tuah.rimbun~ said...

nice place....

seperti biasa, gambar kau tak ada, kecuali 1 jerr..
tu sbb aku malas nak jadi photografer, huhuhu,
(alasan semata-mata)

amoi said...

haha...alasan :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...