Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, May 29, 2009

Snorkeling @ Redang Island - Part 2

11 Mei 2009
isda kejut suruh tengok sunrise...aku mamai2 hulur kamera kat aini suruh dia amikkan gambar...hehe...lepas solat baru layan sunrise...cantikkkkk...lepas tu lepak2 kat hammock ambik gambar sementara tunggu masa breakfast...

matahari


mula


naik

lepas breakfast kitaorang siap2 untuk berlatih snorkeling kat pantai depan chalet kitaorang tu...errr sebenarnya aku sorang je yang berlatih haha...sebab yang lain dah terror...cuak jugak mula2...tapi lepas dilatih oleh aini & farha, aku berjaya jugak snorkel sorang2...horayyyy...hehe...tq korang!

breakfast


sila patuhi jadual makan ye!


training...

lebih kurang pukul 10am kitaorang bergerak ke marine park...kawasan ni memang kawasan terpelihara...kena bayar rm5 untuk snorkeling kat sini...tapi ramainya umat...asyik nampak bontot orang je masa snorkeling...hehe...ops tapi kat sini apa2 coral tak boleh bawak balik even yang dah mati...kalau tak, kena tangkap wooo...boatman tu cakap baru2 ni ada orang kena gari sebab cuba bawak balik...wallahua'lam...so disebabkan coral2 tu tak boleh bawak balik, banyak la coral2 mati kat tepi pantai tu...sampai sakit la kaki nak pijak...hoho...

marine park..ramai betul orang


comelnyee ikan


masa kat marine park ni aku memberanikan diri untuk snorkeling...alhamdulillah dah tak panik...tapi tak reti plak nak bergerak ke tempat lain...haha...takot pon ada :P ...so boatman tu tengok aku terkedek2 dia pon ajak aku follow dia...hehe...bestnyeeee...dia bawak merata2...tengok macam2 ikan...lalu bawah jeti...tengok kapal yang karam...lepas tu dia bagi aku pegang gamat...snorkeling sampai pukul 11.30am...masing2 dah kepenatan...rehat kejap, bersihkan diri & terus balik resort...sampai kat resort terus pulun nasik...penat woo snorkeling...banyak guna tenaga...hehe...

lepas makan terus lepak tido lam chalet...masing2 kepenatan...tido tak hengat sampai rasa malas nak bangun untuk snorkeling pukul 3pm...tapi memikirkan datang jauh2 untuk snorkeling, bayar mahal2...ku gagahi jua untuk bangun...hehe...kali ni snorkeling kat tempat orang berlatih scuba...tempat ni tempat terpelihara jugak...tapi yang tak best ramai orang sebab kawasan ni depan beberapa resort...dan yang tak best kat sini, mamat boatman tu tak layan aku dah...huhu...nasib baik ada farha...so baru tau betapa susahnya nak bergerak sorang2 masa snorkeling...haha :P ...lebih kurang pukul 5 lebih kitaorang gerak balik...

ikan tengah dating..hihi

lepas minum petang, kitaorang lepak2 kat pantai main air & pasir...syoknyeeeeee...main sampai tak hengat jam dah nak dekat pukul 7pm...ye la 7pm kan dinner...hehe...tapi malam tu nasib tak berapa baik...hujan selebat2nya...so kitaorang terkandas dalam bilik dan berdoa dengan harapan makan malam still ada...lebih kurang pukul 8 lebih baru kitaorang keluar dinner selepas hujan mula reda...alhamdulillah makanan still ada sebab semua orang pon terkandas...hehe...lepas dinner lepak pulak tengok tv cerita ong bak 2...tapi belum habis cerita semua pakat2 balik, aku pon balik bilik sama....& zzzzzzz

12 Mei 2009
pagi2 lagi si isda dah bangun...lepas solat semua layan sunrise lagi dan jalan2 tepi pantai sambil ambik gambar...nyamannyeeeee...rasa tak nak balik & nak stay beberapa hari lagi...rasa tak puas...tapi apakan daya...tunggu aku jadi jutawan dulu la...hehe...lepas sesi mengambil gambar, kitaorang pun breakfast...lepas tu terus mandi, siap2 & kemas2 untuk balik...9.30am semua check out dan berkumpul depan reception...sementara tunggu bot kitaorang sempat posing sakan...

comelnyee chalet kitaorang...hehe


pemandangan tepi pantai


posing atas batu


all of us


family satu group dengan kitaorang...pakcik & makcik tu pun snorkeling tau! hebat!

pukul 9.45am dengan langkah berat kitaorang meninggalkan pulau redang...kali ni masing2 dah tak pakai life jacket...aku baru sedar masa bot tengah bergerak...aku tanya "apsal kita tak pakai life jacket ek?"...boatman jawab "masa pergi tatau berenang...balik dah tau berenang"...haha...hampeh...nasib baik selamat sampai kat jeti :P

mr boatman...yg pakai spek tu bawak aku snorkeling...hehe

sebelum bergerak ke kuala terengganu, kitaorang beli souvenir kat gerai2 tepi jeti tu untuk keluarga & kawan2...on the way ke kuala terengganu, sempat singgah beli keropok kat area merang...sedap woo makan keropok lekor rebus panas2...nyum2...

sampai kat kuala terengganu, kitaorang singgah masjid kristal...ambik gambar jek lepas tu singgah kejap kat losong beli keropok lagi...aku cam musykil la losong ni..dulu aku pergi, tempat orang jual keropok tu kat rumah je...ni kat kedai plak...ke salah jalan aku pun tatau...so kitaorang singgah je kedai mana yang ada...

masjid kristal

dari losong kitaorang terus menuju ke pasar payang...merayau2 beli barang sikit...aku suggest beli keropok kering kat pasar payang sebab rasanya lebih sedap...selalunya ada tester...korang mintak je la tester...hehe...dan selalunya keropok ikan tamban yang sedap...dan pastikan ada macam hitam2 sikit kat keropok tu...bukan hitam hangus tapi hitam ikan...hehe...tapi hanya boleh dikenal pasti lepas keropok tu digoreng...hehe...

lepas lepak minum & makan kitaorang terus bergerak ke masjid terapung untuk solat...masjid ni putih bersih...takde warna lain...so rasa macam lapang jek...lepas solat, singgah minum air kelapa & makan sotong goreng tepung tepi laut...oh nyamannyeeeeee...tima kasih aini & ona kerana sponsor juadah pada masa tu...hehe....lepas makan, mar & farha singgah lagi beli keropok...banyak betul budak2 ni borong...hehe...

masjid terapung


air kelapa...weheeeeee

actually masa dah lewat...lebih kurang pukul 4.45pm kitaorang bertolak ke kuantan...sampai kat rumah aku pukul 8pm...ingat nak balik KL terus...tapi family aku risau balik malam2...so terpaksa half day keesokan harinya...hehehe....

ok la..kat bawah ni aku nak share tips ke pulau:
1. sila guna sunscreen spf 130 untuk mengelakkan anda hangus terbakar
2. bagi yang bertudung, sila la pakai swimming cap atau baju renang muslimah untuk mengelakkan tudung anda tercabut semasa snorkeling ;)
3. kalau stay kat redang mutiara beach resort ni, tak payah bawak jajan banyak2...tak payah bawak langsung pun takpe sebab roti + air sejuk & panas 24 hours...anda tak akan mati kelaparan :P
4. kalau stay kat sini juga, anda tak payah bawak roti untuk makanan ikan sebab roti 24 hours diaorang tu banyak yang expired dan digunakan untuk bagi ikan makan...harap2 ikan tak mati lepas makan roti tu...hahaha (tapi sejak kitaorang stay kat situ, rasanya tak sempat roti tu expired dah habis kitaorang bedal...ok tipu sebenarnya mar & farha je yang tolong habiskan)
5. kalau ada mask & lifejacket sendiri, silalah bawak...kalau takde...pinjam la kat sesapa...jimat rm20 wooo...hehe...
6. belilah camera olympus yang leh ambik gambar dalam air tu ataupun beli sarung camera supaya anda boleh ambik gambar pemandangan dalam air...cun wooo..rugi tak ambik gambar...
7. last but not least...pakai la tudung ikin or tudung indon masa nak naik bot supaya tudung anda tak jadi macam ni bila ditiup angin...



sekian terima kasih

14 comments:

NedLi Natalisz said...

ikan kuning 2 ekor tue aku rasa newlywed kot, dr awal aku kejar.. sampai ke sudah asyik berdua jer... maybe masih dlm mood honeymoon kot (^^ii)

kuizikel said...

haahhaha busuk giler muka bila kena tipu angin tudung tu..hahahahahh

kuizikel said...

eh tipu lak..TIUP!!! nak kutuk kan dah salah jae..eja.ahahahha

amoi said...

nedli:
haha...betul2...aku pon rasa macam tu...asyik ber2 jek...romantik betul :P

kuizikel: haha...tu la...tulah :P

zamrita said...

wooooo..g redang eh....ko dah pandai berenag lum...
best la ko ambil gambar kat dasar laut tu..ko pakai kemere sapa ek..kalau dlsr aku rasa mau ko tak bagi...ko pakai pe ek???

amoi said...

aah p redang...haha...mana pandai swim...life jacket kan ada :P oh lam air tu guna kamera kawan aku...kamera aku dia takot air...hehe...

slyde said...

terpaksa agree dengan kak kui.. sgt busuk gambar las itu hikhik :D

amoi said...

wakakakkaa...gambar tu mmg sangat busuk..hehe...

Anonymous said...

yang gambar last tu yang akak tak tahan nak ketawa guling guling..ingatkan pe le tadi..amoi saja buat lawak lak..ekekekek

kak bis^ler ni^

amoi said...

haha...amoi pon nak tergelak tgk gambar tu...sangat busuk...hehe...

vitamin said...

hi..i need ur help+tips..nak snorkeling kalau pakai tudung memang xblh pakai tudung biasa eh? korg pakai tudung biasa je kan?xberat? tercabut ke? :D u ada cakap sepatutnya pakai snow cap..tp nanti leher xcover la eh?pleeeeaaaasee..i need ur help urgently.thank u so much! btw, nice blog!

vitamin said...

hahah! i mean bukan snow cap..swim cap :D

amoi said...

yup. dulu pakai tudung biasa tapi tercabut masa snorkelling. hehe. to be safe pakai swim cap kat dalam then tudung biasa kat luar. at least kalau tercabut ada swim cap sbg penyelamat. hehe...

vitamin said...

ouh ok baru faham :D thank you so much amoi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...