Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, May 21, 2009

Camping & Fishing @ Royal Belum

ok...seperti biasa entry basi...hehe..

**************************************

mula2 memang confirm aku tak nak join trip ni sebab slyde tak dapat pergi...so aku dah set mind tak pergi...tapi tiba2 slyde kata dia boleh pergi dah dia meracun aku supaya pergi...arghhh...dah la nak pergi redang (akan diceritakan dalam entry seterusnya) , pastu nak pergi royal belum lagi...memang kopak poket aku...dah la 50-50 jugak masa tu sebab ketar gak lutut bila dengar trekking 6 jam...gilo apo?setakat sejam tu aku leh terima...ni 6 jam..mau tercabut kepala lutut aku...tak pernah seumur hidup aku trekking 6 jam...isk...tapi setelah diyakinkan oleh eee dan slyde akhirnya aku bersetuju follow trip ni...

kitaorang bertolak ke grik khamis malam (30/04/09)...ambik mat jan kat mana ntah pastu terus ke grik...sampai sana around pukul 4 pagi...aku & slyde sempat tido sat kat surau petronas...lepas solat subuh, semua bersiap dengan pakaian trekking dan terus menuju kedai mamak untuk breakfast & tapau capati...

lepas breakfast terus bergerak ke Jeti Awam Pengkalan Aman...perjalanan lebih 1/2 jam...aku sempat tido lam keta...hehe...sampai kat jeti, ration dibahagi2kan dan beg dikemas...

lepas semua selesai, kitaorang naik bot ke tempat yang dituju...untuk pengetahuan korang, nak masuk royal belum ni kena ada permit...kalo dah apply pastu nak ganti dengan orang lain tak boleh ok! askar2 tu memang strict! on the way ke tempat dituju, kitaorang kena singgah markas askar untuk diaorang buat checking...cuak jugak masa ni...semua macam tak berani je nak pandang muka askar tu...hehe...

sedia untuk berlepas


boathouse pun ada kat sini


chalet pun ada bagi yang tak suka camping :)


perjalanan naik bot tu lebih kurang sejam...dah la panas, aku tak bawak topi plak tu...makin hitam aku...isk...bila bot dah tak boleh nak lalu sungai, kitaorang terpaksa turun kat situ & start trekking...trekking + take 30 minutes ada la lebih kurang 6 jam...

ok dah sampai...start trekking ye!


take 30 minutes sambil buka bekalan...hehe...oh orang asli pun ada menyebok :P

kitaorang sampai kat campsite lebih kurang pukul 6 lebih...clear campsite, pasang khemah, mandi, solat, masak & makan...menu malam tu adalah nasi + tomyam + telur dadar + sayur kubis goreng...malam tu tido dengan nyenyak sebab keletihan...

hari kedua, lepas breakfast, pemancing2 tegar keluar memancing...yang lain2 lepak kat campsite jek...xtvt adalah kemas khemah & mandi sepuas2nya...balik dari mandi tengok2 dak2 ni dah siap masak nasik sebab kelaparan...heheh..sorry la...bukan senang nak jumpa sungai..so kena berendam lebih sikit...hehe...so kitaorang pun masak ayam masak merah + sayur kubis goreng...budak2 ni pun sibuk sama tolong kat dapur...hehe...bagus2...tapi malam dapat makan special...pemancing2 bawak balik ikan...so apalagas...makan ikan bakar la...sangat fresh & manis...nyum2....

ikan ni la yang telah memalukan aku...huhu


lubuk tempat pemancing2 tegar memancing


ikan sebarau...kot :P

hari ketiga, lepas breakfast, pemancing2 tegar keluar memancing lagi...seperti biasa yang lain2 lepak campsite jek...hari ni kitaorang try memancing kat campsite...boring giler gewang asyik tersangkut kat batu jek...fedap ok, baik masak & kemas khemah...lunch menu: telur masak kicap + sayur bendi goreng...tengah hari pemancing2 balik campsite untuk lunch lepas tu sambung memancing lagi...seperti biasa time dinner menu sure special...ikan bakar, ikan goreng + sup sakai mat jan...ahahaha..tak bleh blah!

ikan pe ntah...geli ok!


nyum nyum...


pemancing2 tegar

hari keempat pagi2 lagi kitaorang dah siap sedia untuk balik...man masak untuk breakfast & lunch on trek nanti....lepas breakfast & kemas2, kitaorang mula bergerak lebih kurang pukul 10.30pagi...masa balik tak banyak tempat take 5...maybe sbb kejar bot or maybe jugak sbb atan yg bebel tak bagi borak lama2 or maybe jugak sbb beg dah ringan so leh jalan laju sikit...hehe...trekking balik lebih kurang 5 jam je...tapi on the way nak sampai tempat bot tu hujan turun agak lebat...basah la kejap...

sampai kat tempat tunggu bot tu, bot tak sampai lagi...masing2 ada yang berendam, ada yang mancing...man siap boleh masak mushroom soup & maggi...siap offer kat aku walaupun aku malas nak amik air masa dia suruh...hehe...rasa bersalah la plak...isk...:P

bot sampai lebih kurang pukul 4.30 ptg...sampai kat jeti pukul 5 lebih...tak lama lepas tu hujan turun mencurah2...nasib baik sempat sampai jeti...salin baju pastu lepak minum kat restoran kat jeti tu...lepas tu terus ke bandar grik untuk makan malam...lepas makan malam masing2 berpecah balik ke rumah...kereta yang aku naik terpaksa singgah rumah mat jan sbb nak hantar dia...lepak minum lagi...sampai rumah pukul 4 pagi...huwarggghhh...penat & mengantuk betul...bila time tak cukup tido & tido tak selesa, aku terfikir...pesal la aku ikut diaorang ni???

on the way balik


lalu rumah orang asli


luckily jumpa askar2 yang baru masuk bertugas


dah sampai


bergambar beramai2 sebelum balik

14 comments:

kuizikel said...

apa insiden ikan yang memalukan tu? citer sket :))

apsal tak tapau sorang dua askar buat balik... hahaha

NedLi Natalisz said...

dier lompat masuk dlm baju ker? (^^i)


btw.. 6 jam jalan kaki masuk dlm tue? hohoho.. aku jalan 6 jam gak hari tue - pegi/balik gua niah.. tp benti-bentilaa.. 3 jam pegi.. 3 jam balik... elok jer sampai hotel, rasa mcm nak cabut kaki ltk tepi sbb sakit sgt (^^,)

amoi said...

kuizikel: haha...lawak2..aku jadi macam mengong..aku p letak ikan yang dikunyitkan atas dapur...pastu aku plan nak tuang minyak dalam periuk tu...ni jebatz punya pasal..cisss...

nedli: ohooo...tu la pasal...macam nak tercabut...especially masa naik mencanak...argghhhh...

slyde said...

"aku terfikir...pesal la aku ikut diaorang ni???" dh dpt jwpn blom utk soklan ni? jawab, jgn x jawab ahaha

lawak la gmbr 'pemancing2 tegar' tuh.. shuk muka poyo smbl pegang ikan, matjan tatau muke ape tukang pegang pancing, pastu achiq dgn suar senteng seblah sengih2 kat tepi. muke cam naive pun ade gak sorg2 hahahaha (jgn la derang bace komen ni) :P

suke lah gambar "on the way balik" tuh :D semua nmpk gg dan yer lah, akak nmpk cam cindian sket dlm gmbr tu, skrg br pasan, ari tu nmpk cam biase je hehe

oh sup sakai matjan nyummm nyummm ;D bile la bley rase lagi ...

amoi said...

jawapan???oh sudah ada :P :P

hahahah...lawak kan gambar tu?akak pon gelak guling2 tgk especially gambar achiq..hehe...

warghhh..tensen2 jadi cindian...sekarang tiap2 hari scrub muka & sudah start pakai pencerah muka...ahahaha...

sup sakai mat jan??kena la folo lagi trip ni...hehe...

Jebatz said...

pagi yang cerah semakin mendung. hanya kedengaran suara XXXXX yang berdenggung2 mencanangkan kantung yang kosong...

hampir kehujanan nasi goreng 10 pagi...

muhahhahahahahahhahhahahahhahah

amoi said...

haha cis....siotttttttttttt

slyde said...

apakah jawapannya wahai kak ila? marilah berkongsi-kongsian :D hehe

oh, klu tidak jadik lah nasik goreng air terlebih garam ;)

amoi said...

oh biarlah rahsia :P :P

wahhh...slyde pon sudah join sama jebatz nih...hmmm :P

slyde said...

wah rahsiaaa??? tak bley jadik nieh, kene korek nieh smpi dpt hikhik

amoi said...

oh tidak...mesti tak dapat korek punya...hihi :P

zamrita said...

hahahahah..lalalalalala..lamanya dah tak g treking..mesti best ekkkk...
bila la aku nak g treking...nak menghirup udara segar...
eh..gambar tu je ker ekkkk....

Jebatz said...

kuizikel: haha...lawak2..aku jadi macam mengong..aku p letak ikan yang dikunyitkan atas dapur...pastu aku plan nak tuang minyak dalam periuk tu...ni jebatz punya pasal..cisss...


oih..apsala aku plak?
aku tak terlibat lah..
muahahhahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahha

amoi said...

zamrita: trekking?ok la...time mencanak + kena gigit pacat rasa nak balik jek...hehe...gambar??ada lagi tapi malas nak upload banyak2...hehe...

jebatz: ko la penyebab segala2nyaaaa...hampehhhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...