Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, June 10, 2008

Padang/Bukit Tinggi Trip - Day 1

anak buah aku yg tgh mamai
bertolak dari umah macik aku kat bkt damansara lebih kurang pukul 5.15 pagi...tiba kat lcct lebih kurang pukul 6 pagi...tunggu pacik aku n family sat...pastu terus ke surau utk solat subuh...lepas solat nak check in...tgk kat board dah closed...gabra giler...padahal belum smp waktu utk diaorg tutup lagi...gamble je masuk utk check in...rupa2nya air asia punya sistem ada problem...sistem tak block booking lepas certain quota...nasib baik pacik aku argue...so bernasib baik dpt seat...ngam2 je utk kitaorg...dan sib baik ada sorg baby...kalo tak...mmg sorg tak dpt pegi katanya...suka2 jek air asia ni...org tu ckp flight ke Padang ngan Tawau yg slalu jadi mcm ni...dah tau mcm tu tp tanak upgrade sistem...ntah apa2 ntah...so seat lam flight hari tu mmg penuh...

kitaorg naik bas kecik ni

perjlnan lebih kurang 1 jam je...so smp sana lebih kurang 9.30pagi waktu malaysia...ada bas dah menunggu...bas ni pacik aku dah book siap2...tu pekerja2 yg sorong troli + angkat beg tu demand...ayah aku bg rp10k tanak...mintak rp30k...moral of the story...korang tolak la troli korang seniri...atau jgn tanya diaorg nak berapa tips ok?

dari airport terus ke Bkt Tinggi...on the way kitaorg singgah bfast sat kat restoran Lamun Ombak...mkn nasik goreng...boleh tahan gak rasanya...

breakfast kat rumah mkn lamun ombak

menu: nasik goreng + fresh orange...boleh tahan gak...

pemandangan on the way ke Bkt Tinggi

pastu bas singgah sat kat Objek Wisata Cagar Alam Anai Air Mancur atau nama lain kawasan air terjun...nak masuk kena bayar ar plak...so kitaorg nak jimat bergambar kat luar je la...so tade la aku amik gambar air terjun tu...lagipon pacik_aku_yg_dah_terlepas_masuk_dlm_tanpa_byr_sbb_dia_ingat_takyah_bayar ckp kawasan kotor...so tgk dari luar je la..hehe...jimat...

aku yg comel bersama mak aku...hehe...

pastu singgah rumah gadang atau kita panggil rumah minangkabau...petugas tu cerita serba sedikit pasal rumah gadang dan adat + suku kat sana...aku dgr sikit..lebih2 aku gi amik gambar...hehe...yg aku dgr anak lelaki tido kat surau....umur 10 tahun merantau...sbb tu kat negeri 9 ramai org minang...pastu anak perempuan dah kawen duduk dalam bilik...smp beranak-pinak la...bilik tu dah la kecik...muat2 katil queen tu jek...camna la ramai2 leh dok lam bilik tu ek...lom kawen tido luar...

rumah gadang

ukiran di setiap tingkap

penerangan dari petugas...semua tu dari malaysia tau...

pakaian pengantin org minang...sewa rp25k

pemandangan dari jauh...besar kan rumah ni...

pastu singgah shopping di beberapa kedai on the way ke Bkt Tinggi...aku sempat beli kain pasang sulam rm60 + telekung rm68...kat sini duit RM diterima...so kalo korang sesak2 leh la guna duit RM...tp hati2...kdg2 diaorg convert rendah...so kita rugi...

tgk org menenun...mcm la kat malaysia tade :P

smp kat Bkt Tinggi dah petang...check in kat Hotel Dymens...hotel cap ayam jek...buruk lak tu...ahahaha...sib baik utk tido jek...suite lam 100++...tp air panas ada timing lak...pagi dari kol 5-10pagi...mlm dari kol 5-8mlm...kedekut betul...dah la cuaca Bkt Tinggi ni sejuk sikit...plus hujan...lagilah bertambah sejuk...

soto yg tak sedap...

mlm tu kitaorg dinner kat hotel jek sbb semua dah kepenatan + hujan...aku order soto...dah la servis lembab...aku dari tak lapar jd lapar...bila smp mknan tak sedap plak tu...aku ingat soto diaorg sama la cam soto kita...skali tu lain daaa...tension jek aku...kuah dia masam2 sket...ada ayam + tomato...mkn sama nasik + french fries...pelik2...aku mkn sket je buat alas perut...lepas tu terus mkn bilik tido...zzzzzzz....

3 comments:

Zawi said...

Amoi,
Seronok ke ke Bukit Tinggi? Pak Zawi belum pernah ke Bukit Tinggi tapi pernah ke Medan, Jakarta, Bali dan Jawa Tinor. Mungkin ke Jogja dulu sebelum ke Padang/Bukit Tinggi.

ijad said...

salam.. apa khabar..

amoi said...

pak zawi: seronok jugak...tp mknan tak sesedap kat sini la..ehhehe...

ijad: salam...sihat jek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...