Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, June 10, 2008

Harga Minyak Naik!!!

isu ni jd isu semasa skrg ni...aku dpt berita ni masa aku kat Bkt Tinggi...kakak aku sms ayah aku...terkejut gak sbb naik mendadak...

tp aku tak serisau org lain yg fikir kos minyak pergi blk kerja....itu belum campur tol lagi...sbbnya aku tade kereta...bila fikir2...bersyukur dpt tpt kerja dekat dgn rumah...mmg save giler...aku gi kerja jln kaki...blk aku naik lrt...tambang 70 sen je sehari...kalo aku pergi blk jln kaki...tambang 0...tp skrg aku malas nak blk jln kaki...hehe...

walaupun aku dah boring kerja kat site ni...plus kena extend lak tu smp ujung tahun...tp mmg ada hikmahnya...kalo tak...sure bln 8 aku dah kena beli kereta sbb kena campak kat site lain yg mmg jauh dari umah aku...dgn harga minyak yg melambung...mau mkn megi je hari2...hehe...

tp kenaikan harga minyak ni affected byk menda...mknan...tambang bas...etc...so secara tak langsung aku pon kena risau gak kenaikan harga minyak ni...aku blk kg naik bas...skrg ni pon tambang bas dah dinaikkan oleh pengusaha bas sesuka hati...dulu tak silap aku tambang bas kl-kuantan dlm rm12++...pastu naik rm16.90...nnti mau rm20 kot...itu ok lagi...kalo tambang bas ke kelantan?kedah?berapa la agaknya ek...

mknan aku tak npk lagi kenaikan harga...setakat ni harga mcm biasa je walaupon harga beras naik...tp yg pastinya harga kek kat secret recipe dah naik bln lepas kalo tak silap aku...berapa ringgit tah...haii...kempunan la nak mkn kek indulgence :(

ni tarif elektrik pon dah nak naik...abis semua nak naik...gaji tak naik2 pon...ni kalo tarif naik...mau tambang lrt naik gak ni...cis...terpaksa la aku claim byk sket nanti..hehe...

aku rasa kerajaan byk lakukan pembaziran...diaorg patut fikir pasal rakyat sblm buat projek ntah apa2 tu...naik harga tol...harga minyak...mknan...tp projek juta2 boleh lak buat ek...baik spend duit tu tolong rakyat kat bawah ni...setakat potong 10% elaun menteri...ibarat celah gigi diaorg jek...alang2 dah potong tu...potong la byk sikit...ni siap ada elaun melancong la...elaun keraian la...elaun cuti la...segala mak nenek elaun dpt...isk isk isk...

6 comments:

era said...

kita ada lah mangsa dlm hl ini....untung lah tempat kerj adekat,i have travel from Putrajaya to shah alam everyday. imagine tolls and petrol that I have to pay..

ini kerajaan aa banyak teruk la

amoi said...

yup...mmg bersyukur sgt...
sapa2 yg pakai kereta maybe perbelanjaan minyak naik 50% kot ek...harap2 ada la sapa2 boleh buat perubahan..huhu...

ned said...

setiap kali aku isi minyak aku menyumpah pacik yg naikkan harga minyak nieh...

geram betul... habis semua harga makanan dah naik skrg.. kuih dah tinggal 3 biji jer kalo ader duit RM1..

huhuh.. tertekan.. tertekan.. kenapalah gomen banyak membazir.. elaun keraian tue aku bleh terima lagik.. nie nak pg melancong pun kena kasik duit.. apekejadahnyer semua tue...

kalo rakyat nak gi melancong pakai duit sendirik... pesal laks diorng kiter kena kasik duit untuk melancong? siap untuk anak bini semua sekalik...

amoi said...

keta ko tangki penuh skrg berapa rm?kuih kalo kat kl mmg 3 singgit...kalo 1 40 sen...huhu...

ah tu la pasal...aku tgk byk betul elaun2 mengarut la menteri2 ni...dah tu konon nak tlg rakyat...ada ke potong 10% je elaun...ntah apa2 tah...

sekakilah said...

klu ada telaga minyak sendiri kan best...

amoi said...

yup betul tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...