Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, July 19, 2009

Serawa Durian a.k.a Bubur Durian


korang panggil serawa durian jugak ke?hehe..aku rasa orang pahang je kot panggil serawa durian ni...aini , ko panggil serawa durian gak ke?kalo bukan maknanya family aku je la panggil serawa durian...aaahaha...

serawa durian ni sama la dengan bubur durian...err..aku tatau la term yang betul atau tak...tapi kalo korang tengok gambar tu mesti tau kot...kalo tengok gambar still tak kenal...antara korang yang tak pernah tengok/jumpa atau aku yang tak reti masak...aahhahaa...ok bagi la aku menang...memang macam tu la rupa bubur durian :P

2 minggu lepas bertandang ke rumah Kak Lang kat batu pahat...parents aku pun turun, ija & family dan kak ngah & family pun sama...seronok la...makan buah-buahan...nyam2...durian + rambutan + manggis...makan sampai tahap tak larat nak makan...heaven2...then sebelum balik sempat bawak balik sebiji durian semata2 nak buat serawa durian ni...tak puas makan kat umah kak lang...hehe...dan inilah hasilnya...senang je nak masak...kat batu pahat tu baru aku belajar cara masak...thehehe...

Bahan-bahan
1 kotak besar santan
Gula Merah
Gula Pasir
Sebiji durian
1/2 cawan air

Cara-cara
1. Masukkan santan dalam periuk bersama dengan air dan gula merah. Gula merah tu suka hati la nak letak banyak mana. Just untuk pewarna jek, kasi kuah perang2 sikit.
2. Nyalakan api. Pasang api sederhana. Sentiasa kacau supaya santan tak pecah. Kacau sampai mendidih.
3. Lepas mendidih masukkan gula secukup rasa dan masukkan durian. Bila dah tambah durian, kuah akan rasa lebih manis. So kalau tak nak manis just kurangkan gula. Kalau nak lagi sedap, masukkan daun pandan.

Tadaaaa...dah siap...senangkan?pojan sila cuba di rumah ye...hehe...serawa durian sedap dimakan bersama roti atau pulut...nyam2...selamat mencuba :)

9 comments:

kuizikel said...

cis kenapa nama aku jugak yg disebut.. haha.. nanti aku bgtau kat amir lah... dia takyah tgk resepi tau, aku buat2 la gaya mengidam, sure jalan..hahaha

aku panggil bubur durian (bahasa ikut buku teks)

hebat2...boleh kawen dah.. aku hanya mampu memandang. aku ada penyakit MALAS!!!!

OnaX said...

aku pun panggil bubur durian... erk.. gula durian pun sama gak kan pojan?? heh...

anyway, aku tersangat laa jeles ngan ko ila... aku dari dulu plan nak buat tak terbuat lagi... (walaupun aku rasa aku makan durian hampir setiap minggu huhu) tapi last2 ko yang makan dulu...

hmm aku perlu berusaha cari masa nak masak bubur durian!!!
(ini azam terkini seorang ona...)

Anonymous said...

kalo keluarga akak pun panggil serawa durian. Org pure johor ni tau!. Tp malangnya akak tak leh makan durian buat masa ni :(. Baby kat dalam tak suka, jadi hanya boleh hidu dan sesekali curi curi jilat rasa..takut kempunan.

Buat lempuk lagi sedaplah..

kak bis^ler ni^

amoi said...

kuizikel: haha...bestnya dapat suami rajin masak...haihhh...

ona: haha...go go caiyok ona! u can do it...

kak bis: oh kak bis pon panggil serawa durian jugak ek...org pure johor?so adakah amoi org johor?ahahha...:P

zamrita said...

sedapnyer..serawa/bubur durian tu...aku suka..tapi aku lagi suka kalau buah durian tu tak di masak apa..lagi best..emmmm yam..yam..yam...

NedLi Natalisz said...

kitorng panggil serawa gak kot.. tp cam cair jer yg ko masak nie.. mmg cair camnie ker? ke yg aku pernah makan tue bukan serawa namanyer? (^^ii)


dier makan ngan roti/rotijala/pulut-nasi kan ila kan?.. adeh ngidam la plaks.. hahahha bleh tak?

amoi said...

zamrita: hehe..sekali sekala mkn serawa durian sedap jugak...tapi kalo selalu sangat memang muak...hehe...

nedli: oo sama ek panggil serawa...hehe...eh tak cair la...nampak je cair tapi sebenarnya pekat..maybe sebab guna camera henfon je...haha...aah roti jala pon sedap kan..nyam2...masak la kat umah ona...hehe...

Wawa Shukor said...

org johor pun panggil serawa durian jugak :P

btw, tambahan kat resipi ko, letak secubit garam utk menyedapkan lg serawa tu n sambil lebih lemak rasa santan ;)

amoi said...

oh sama ye serawa...hehe...

aah betul2..tambah secubit garam...thanks anyway :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...