Subscribe

RSS Feed (xml)

Email Subscription

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, February 14, 2015

Dealmates/Mydeal/Ensogo is a Scam?

Korang pernah dengar Mydeal? Alaaa..website macam Groupon tu, beli barang lepas tu redeem.

Sebenarnya aku pun tak tahu nak kategorikan Mydeal ni scam ke apa. Kisahnya bermula apabila aku beli Triumph Slimming Panty pada bulan Mei 2014. Masa tu aku belikan untuk mak dan kakak aku. Barang tak tiba seperti dijadualkan dalam voucher. Maka aku pun email la ke customer service diaorang bertanya barang tu. Lepas seminggu baru diaorang reply dah pos barang. Waktu ni aku perasan Dealmates dah combine dengan Mydeal. Website Dealmates dah tutup. Apa sebab aku kata diaorang combine? Sebab bila aku bukak website Dealmates, dia akan redirect ke website Mydeal. Dan aku pernah hantar email ke Dealmates, dia punya support forum sama macam Mydeal.

Ok berbalik kepada cerita.

Barang yang dapat tak macam original Triumph pun. Pada tag kertas ada tulis Triumph tapi pada barang tak ada. Nampak macam barang dari China je. Tapi ok la, puas hati jugak la pakai.

Kemudian ada offer yang sama lagi pada bulan November 2014. Aku pun promote la kat kakak-kakak aku haha. Sebab hari tu ada kakak aku tak sempat beli. So aku order la 3 set untuk 3 orang kakak aku.

Dalam voucher tulis barang akan sampai awal bulan Januari 2015. Aku pun suruh la kakak-kakak aku standby. Tup tup dapat email dari Ensogo (waktu ni Mydeal dah tukar kepada Ensogo) mengatakan barang akan sampai lewat 3 minggu due to festive season. Ok la dimaafkan sebab bagitahu awal sebelum aku serang diaorang.

Bila barang sampai, barang tak seperti yang dinyatakan dalam voucher. Bukan brand Triumph tapi Yameishu. Ok kena tipu. Nasib baik kakak-kakak aku tak bising.



Aku email kat Ensogo mengatakan brand tak sama dengan dalam voucher. Haram diaorang tak reply. Lepas tu aku email lagi sekali tanya 1 barang lagi tak sampai. Boleh pulak diaorang reply bagi tracking number. Aik aku tanya pasal brand lain dia tak jawab. Hampeh. Dan bila aku track tracking number tu, barang tu memang dari China. Pos direct dari China kepada pembeli.

Bukan masalah barang dari China, tapi tak jujur. Kalau bukan brand Triumph, sila jangan tulis kat deal. Tulis je slimming panty. Habis citer. Takde la orang rasa tertipu kan?

Padahal sebelum-sebelum ni aku dah banyak beli dari Mydeal. Buffet dinner la, bantal la, beg la, dan yang paling mahal 3D2N Halong Bay tour untuk 6 orang. Phewww nasib baik tak kena tipu yang tu.

Kalau baca kat support forum Dealmates/Mydeal/Ensogo, banyakkkk gilerrrr complaint mengatakan diaorang tak dapat barang. Siap ada complaint kat NCC.

So aku saran elakkan beli dari Ensogo kalau taknak pisang korang berbuah. Eh!

2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Anonymous said...

All ladies treasure hunt 2015 kembali...jom join jaboks.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...